Smanjenje grčeva

Grčevi kod beba: kako im pomoći kad su kolike učestale i jake

Image
Foto: Pexels

Iako je ponekad teško održati smirenost dok dijete neutješno plače, upravo time ćete najučinkovitije pomoći da se tegobe smanje

Dulje trajanje grčeva izlaže majku kroničnom stresu i može dovesti do depresije, osjećaja manje vrijednosti i vjere u vlastitu sposobnost da bude dobra majka. Veliki broj istraživanja je pokazao da upravo takva potpora majci daje i najbolji učinak smanjenja grčeva.

Uz to treba nastojati da u vrijeme usnivanja i spavanja bude umirujuća atmosfera (prigušena svjetlost, tišina ili tiha i mirna glazba) te da se nastoji poštivati usvojeni ritam spavanja. To znači da treba izbjegavati situacije u kojima bi došlo do pomaka predviđenog vremena za spavanje. 

Ako su kolike učestale i jake, stolice mogu biti rjeđe i zelene jer dolazi do ubrzanog rada crijeva. Učestali bolovi, isprekidan san i nedovoljno spavanja čine dijete razdražljivim, pri čemu se ubrzava rad crijeva i grčevi postaju još izraženiji. 

Nemir koji se prenosi iz okoline (nervoza roditelja, nadglasavanje plača djeteta s ciljem umirivanja, drmanje ili učestalo okretanje djeteta) ne djeluju umirujuće i dodatno ubrzavaju rad crijeva a samim time i grčeve. Cjelokupno ozračje u kojem se dijete nalazi treba biti umirujuće; glas i kretnje majke trebaju biti nježni, a buku i jako svjetlo u okolici treba izbjegavati. Iako je ponekad teško održati smirenost dok dijete neutješno plače, upravo time ćete najučinkovitije pomoći da se tegobe smanje. 

Ponekad kretanje i vibracije imaju povoljan učinak: možete pokušati ublažiti tegobe zibanjem u zipci, držeći dijete u krilu dok se njišete u stolici za njihanje, pilates lopti ili vožnjom u kolicima (ili automobilu). Jednako učinkovitom se pokazala i nježna masaža cijelog tijela dojenčeta

Probiotici imaju povoljan učinak u smanjenju intenziteta

Zrak koji je u crijevima se može “usitniti” kako bi lakše izašao van. To se postiže simetikonom, lijekom koji se daje uz svaki obrok. Riječ je o preparatu koji se ne resorbira, dakle ne prelazi iz crijeva u organizam, a sprječava nastajanje velikih mjehura plina koje onda crijevo nastoji istisnuti (tada se javljaju bolovi) nego poput deterdženta napravi puno sitnih mjehurića koji lakše prolaze kroz crijevo. Istina, istraživanja nisu dokazala nedvojbenu korist od ovog preparata. 

Povoljni učinak u smanjenju intenziteta i učestalosti kolika imaju i probiotici. Ne preporuča se upotreba nekih “tradicionalnih” pripravaka kao što je čaj od kima jer on može stvoriti dodatne plinove. Niti drugi čajevi, pogotovo u dojenčadi na prsima, se ne preporučaju. Ako navedene mjere ne poluče značajniji efekt treba se obratiti za liječničku pomoć kako bi se isključili drugi mogući uzroci bolova u trbuhu i primjenila dodatna terapija kao što su spazmolitici – lijekovi koji umanjuju grčeve crijevne muskulature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bliski kontakt djetetove i majčine kože djeluje izrazito povoljno na smirenje grčeva. Postoje dva praktična položaja koja osiguravaju bliski kontakt i povišeni položaj gornjeg dijela tijela bebe.  

U prvom položaju dijete je samo u pelenici i leži priljubljeno na majčinom prsnom košu. Pri tome majka leži na značajno povišenom uzglavlju a gornji dio pidžame zakopčava preko djeteta tako da samo glavica ostaje vani (klokan sistem). To mogu raditi i tate – istraživanja su pokazala da su dojenčad mirnija na dlakavim prsima

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan mineral

Rani simptomi: Kako prepoznati imate li nedostatak magnezija

Više s weba