Dojenačke kolike

Grčevi kod beba: koji su simptomi i mogu li se kolike spriječiti?

Image
Foto: Thinkstock

Dojenački grčevi ili kolike javljaju se najčešće u prva tri do četiri mjeseca života. Obilježeni su iznenadnim epizodama bolnog plača

Javljaju se najmanje tri dana tjedno, traju tjedan ili više dana pri čemu je dijete dobro napreduje na težini i uredno se razvija.

Uz plač se javlja bljedilo ili crvenilo lica uz bolne grimase, trbuh je napet, napuhnut a dijete privlači nogice, odiže glavu i stišće šake. Češće se javljaju kasno poslijepodne ili navečer, za vrijeme ili nakon hranjenja. Procjenjuje se da se grčevi javljaju u između 10 i 30 % dojenčadi. Najčešće se javljaju s tri tjedna da bi u dobi od 6 tjedna bolovi bili najizraženiji. Uobičajeno nestaju spontano do kraja trećeg ili četvrtog mjeseca života.

Uzrok ovih smetnji nije točno poznat no svakako ih ima više. Postoje mnoge hipoteze koje su predmetom znanstvenih istraživanja: alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka, fiziološka nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova - uglavnom vodika koja nestaje oko 3. mjeseca života, razvoj (sazrijevanje) probavnog sustava (pojačani rad crijeva) i središnjeg živčanog sustava (pojačana podražljivost), neuro-hormonska nezrelost, emocionalna napetost majke i stresna situacija u obitelji.

Image
bez recepta

Ovo su lijekovi koje možete koristiti za dojenačke kolike, njegu pupka, ali i međice

Image
bez recepta

Ovo su lijekovi koje možete koristiti za dojenačke kolike, njegu pupka, ali i međice

Prijevremeno rođena djeca s porodnom težinom manjom od 2500 grama imaju trostruko veću učestalost grčeva. Nema razlike u učestalosti pojave dojenačkih grčeva obzirom na spol, socioekonomski status, hranjenje (majčino ili adaptirano mlijeko) niti obzirom na prisustvo alergije u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ipak postoje i razlike: grčevi se ranije javljaju ako je dijete na adaptiranom mlijeku (oko 2. tjedna života) negoli na majčinom (oko 6. tjedna), oni su češći u majki koje su ustrašene, koje su doživjele stres tijekom trudnoće i poroda i u majki koje puše. Viša inteligencija, viša životna dob i veća stručna sprema majke češće također su češće povezani s grčevima. Jednako tako, prvorođena djeca češće imaju grčeve nego njihove sestre i braća. Obzirom na ovako veliki broj mogućih uzroka ne postoji jedinstveni način liječenja. Ipak, postoje opća pravila kojih bi se trebalo držati kako bi se tegobe smanjile na najmanju moguću mjeru. 

Dulje trajanje grčeva izlaže majku kroničnom stresu i može dovesti do depresije, osjećaja manje vrijednosti i vjere u vlastitu sposobnost da bude dobra majka. Veliki broj istraživanja je pokazao da upravo takva potpora majci daje i najbolji učinak smanjenjenja grčeva. Uz to treba nastojati da u vrijeme usnivanja i spavanja bude umirujuća atmosfera (prigušena svjetlost, tišina ili tiha i mirna glazba) te da se nastoji poštivati usvojeni ritam spavanja. To znači da treba izbjegavati situacije u kojima bi došlo do pomaka predviđenog  vremena za spavanje. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Više s weba