Dojenačke kolike

Grčevi kod dojenih beba: na što pripaziti kod podoja

Image
Foto: Pixabay

Ako je dijete na prsima treba osigurati mir te pripaziti da dijete zahvati cijelu bradavicu skupa sa areolom

Kod čestih i kratkih podoja dijete uglavnom posiše "prvo mlijeko“ iz dojke koje je bogatije ugljikohidratima. Ugljikohidrati, pak, u crijevima stvaraju veću količinu plinova, a probavljaju se brže nego „drugo mlijeko“ koje sadrži više masnoće.

Image
Smanjenje grčeva

Grčevi kod beba: kako im pomoći kad su kolike učestale i jake

Image
Smanjenje grčeva

Grčevi kod beba: kako im pomoći kad su kolike učestale i jake

Stoga se preporuča podoj iz jedne dojke dok dojenče samo ne ispusti dojku i bude sito (npr. opusti se i zaspi). Istiskivanjem mlijeka iz dojke treba spriječiti "igranje“ s dojkom i stimulirati gutanje. No ako je dijete i nadalje gladno, treba ponuditi i drugu dojku. Koji puta promjena položaja pri podoju (ležeći, sjedeći, stojeći) umanjuje učestalost grčeva. 

U dojilja koje imaju prekomjerni refleks otpuštanja mlijeka – u kojem se javlja prebrzi dotok prevelike količine mlijeka i izaziva kašalj, zagrcavanje i nemir preporuča se započeti dojenje prije nego dojenče postane prekomjerno uzemireno zbog gladi, jer naglo i energično hvatanje bradavice može uzrokovati snažni refleks otpuštanja mlijeka. Ponekad u tim slučajevima pomaže dojenje u ležećem položaju kada sila teža umanjuje protok mlijeka. Ako ništa ne pomaže, može se pokušati prije podoja izdojiti manju količinu mlijeka ili uzastopce nuditi više podoja s iste dojke pri čemu drugu dojku treba izdajati kako bi se umanjio osjećaj prepunjenosti. 

Ponekad je i prespori dotok mlijeka uzrokom dojenačkih grčeva – tada dijete proguta veću količinu zraka. U tim slučajevima se preporuča pokušati kompresiju dojke za vrijeme podoja (istiskivanjem mlijeka povećati dotok). Ako ništa ne pomaže, radije nego prelazak na adaptirano mlijeko, može se ponuditi izdojeno mlijeko bočicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba