Smjernice za razvoj

Gruba motorika: kako se razvijaju motoričke vještine kod djece

Image
Foto: Thinkstock

Nisu sva djeca ista, ali postoje neke općenite smjernice u motoričkom razvoju koje biste trebali pratiti

25.4.2018. u 11:30/ Život i stil

Grube motoričke vještine su potrebne kako bi pokretali i micali ruke, noge i torzo na funkcionalan način. Uključuju velike mišiće u tijelu koji omogućuju funkcije poput hodanja, udaranja, sjedenja, bacanja lopte. Grube motoričke vještine ovise o tonusu mišića I snazi. Niski mišićni ton, ili hipotonija, karakteristika je nekoliko stanja poput sindroma Down, genetskih ili mišićnih poremećaja ili poremećaja u središnjem živčanom sustavu.

Također zahtijevaju motoričko planiranje, to jest mogućnost da razmišljamo I provedemo zamisao u pokret. Dijete sa slabim motoričkim sposobnostima može imati snagu i mišićni ton za penjanje po ljestvama, ali, na primjer, nema mogućnost staviti ruke i noge na pravo mjesto u pravom redoslijedu kako bi sigurno i uspješno došli do vrha.

Grube motoričke vještine razlikuju se od finih motoričkih sposobnosti - kojima koristimo ruke i noge za složene, male mišićne aktivnosti. Grube motoričke vještine uključuju trčanje i skakanje, a fine motoričke vještine se koriste za aktivnosti kao što su pisanje i crtanje. Dok se ti setovi vještina mogu činiti slični,  kontroliraju ih različiti dijelovi mozga.

Smjernice za razvoj

Možda je iznenađujuće, ali već vrlo mala trebala bi savladati upravljati grubim motoričkim vještinama:

  • do druge godine dijete bi trebalo hodati bez poteškoća, trčati i penjati se po stepenicama bez pomoći
  • u dobi od tri godine, može se penjati po bez problema po dječjim igraonicama, pedalirati tricikl i stajati na nožnim prstima
  • do dobi od četiri godine, vaše bi dijete trebalo biti u stanju ciljano udariti, baciti loptu iznad i ispod i skakati

Naravno, djeca se razvijaju različito; neki su talentiraniji u grubim motoričkim vještinama, dok drugi malo zaostaju. Ako vam se čini da je vaše dijete daleko iza svojih vršnjaka, razgovor s pedijatrom je dobra ideja.

Grube motoričke vještine važne su za pokreta tijela kao što su hodanje, održavanje ravnoteže, koordinacija, skakanje. Djetetova sposobnost podrške gornjeg dijela tijela utjecat će na njegovu sposobnost pisanja. Pisanje je fina motorne vještine. Djeca s lošim motornim razvojem mogu imati poteškoće s aktivnostima poput pisanja, sjedenja u poziciji, sjedenja uspravno i pisanja na ploči.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodan osjećaj

Je li osjećaj pritiska u vagini tijekom trudnoće normalan?

Više s weba