novo istraživanje

'Helikopter' roditeljstvo može dovesti do burnouta kod djeteta?

Image
Foto: Pixabay

Novo istraživanje sa Sveučilišta Florida otkriva koliko negativan može biti prezaštitnički odgoj, pa čak i dovesti do 'burnouta' kod djeteta

28.11.2019. u 11:45/ Život i stil

Prezaštitnički odgoj u kojem su roditelji pretjerano usredotočeni na svoju djecu mogao bi imati negativne učinke na djecu, ali čak i doprinijeti nastanku burnouta kod djeteta, pokazalo je novo istraživanje sa Sveučilišta Florida, a prenosi Business Insider. 

Studija objavljena u časopisu Journal of Child and Family Studies istraživala je koliko "helikopter roditeljstvo" može naštetiti mladim ljudima te otkrilo da daje malo prilika za razvoj i za upravljanje emocijama i bihevioralnim vještinama.

Istraživači su anketirali više od 400 studenata u dobi od 18 do 29 godina kako bi saznali više o tome kako su odgajani i kako se osjećaju u vezi sa svojim školovanjem. Ispitanici su ocjenjivali koliko su istinite izjave vezane za roditeljstvo i fakultet. Znanstvenici su otkrili da je prezaštitničko roditeljstvo, posebno kada dolazi od oca povezano s burnoutom ili sagorijevanjem.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: Pixabay.com)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se to događa?

Prema ovaj studiji, ovaj tip roditeljstva stvara "bespomoćnost, beznadnost i ogorčenost" prema školovanju. "Burnout je odgovor na trenutni stres koji je važan jer studentu troši energiju, smanjuje produktivnost i smanjuje im osjećaj postignuća", objasnio je profesor Frank Fincham u svojoj izjavi. "Osjećaju se sve bespomoćnije, beznadno i ogorčeno, te tako ulažu manje napora u svoje školovanje, što dovodi do lošijih rezultata. U nekim slučajevima studenti odustaju od fakulteta", dalje je rekao. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba