HIIT trening

Kratki i intenzivni treninzi učinkovitiji za gubitak kilograma od umjerenog vježbanja

Image
Foto: www.profimedia.hr

Trening koji uključuje kratke intervale intenzivnog vježbanja (HIIT) učinkovitiji je za gubitak kilograma od duljeg vježbanja nižeg intenziteta

18.2.2019. u 9:06/ Hina

Iako su svi sudionici izgubili kilograme, pokazalo se da su oni koji su radili HIIT - intervalni trening visokog intenziteta - zabilježili gubitak kilograma 28,5 posto veći od onih koji su umjereno dulje vježbali, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Britanskom časopisu za sportsku medicinu.

Image
Možete li izdržati?

Slavna trenerica otkrila trening za koji nemamo izgovor: traje minutu, a nije nimalo lak

Image
Možete li izdržati?

Slavna trenerica otkrila trening za koji nemamo izgovor: traje minutu, a nije nimalo lak

Međutim, znanstvenici upozoravaju da HIIT nije za svakoga. "On povećava rizik od ozljeda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa", kažu oni. Znanstvenici iz Saveznog sveučilišta u Goiasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih stupnjeva kondicije.

Intervalni trening definira se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza. Te vježbe uspoređene su s duljim umjerenim vježbanjem u trajanju prosječno između 30 i 45 minuta. Svi su sudionici vježbali najmanje 4 tjedna.

Oni koji su radili HIIT izgubili su prosječno 1,58 kilograma a oni koji su vježbali nižim intenzitetom 1,13 kg.

Doktor Niels Vollaard sa Sveučilišta Stirling, stručnjak za zdravlje i vježbanje, kaže da je paradoks u tome da se više kalorija potroši za duljeg umjerenog vježbanja ali ipak postoje dva moguća objašnjenja za veći gubitak kilograma kod HIIT-a.

"Prvo, HIIT dovodi do veće potrošnje kalorija nakon vježbanja - metabolizam može biti povišen čak i jedan dan nakon HIIT treninga", kaže on. Osim toga, nakon takvog treninga, ljudi su manje gladni, dodaje.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba