Brži oporavak

Kukičane hobotnice na nevjerojatan način pomažu prijevremeno rođenim bebama

Image
Foto: Facebook/Octopus for a Preemie

Bebe koje su se 'zbližile' s slatkom hobotnicom imaju više redovitih otkucaja srca, bolje disanje i veću razinu kisika u krvi

10.4.2017. u 10:30/ Život i stil

Kad je osoblje neonatalnog odjela Pool bolnice u Engleskoj čulo za inovativno istraživanje kako grljenje kukičanih hobotnica može pomoći prijevremeno rođenim bebama da se osjećaju sigurnije, odlučili su isprobati teoriju u praksi.

Kako piše na web stranici bolnice, ideja je začeta u Danskoj, gdje su znanstvenici otkrili da su bebe koje su se 'zbližile' s slatkom hobotnicom imale više redovitih otkucaja srca, bolje disanje i veću razinu kisika u krvi. I ne samo to, nego su primijetili i da je manja vjerojatnost da će te bebe izvući svoje monitore i cijevi iz inkubatora.

Postoji i razlog za to: krakovi hobotnica podsjećaju ih na majčinu pupčanu vrpcu, a mekano pletivo od kojeg je napravljeno tijelo hobotnice vjerojatno ih podsjeća na maternicu. 

“Kad smo čuli u čemu sve hobotnica pomaže malenim bebama, bili smo impresionirani. Nevjerojtano je kako nešto tako jednostavno može utješiti i smiriti beba i pomoći joj da se osjeća bolje", rekao je Daniel Lockyer iz bolnice za Babble.

I roditelji kažu da vide razliku. Kat Smith koja je rodila blizanke u 28. tjednu trudnoće, rekla je kako su njezine bebe našle veliku utjehu u kukičanim hobotnicama. "Jedna sestra je donijela hobotnicu i objasnila koja je ideja. Cure su bile oduševljene. Kad spavaju, čvrsto ih drže za krakove. Trebale su još biti u maternici i igrati se s pupčanom vrpcom pa im hobotnice pomažu da se osjećaju sigurnije. Moje djevojčice su sad stare dva tjedna i, iako imaju nekoliko problema povezanih s prijevremenim rođenjem, odlično napreduju", izjavila je za Bournemouth Echo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica navodi da lutke moraju biti 100% pamučne, a krakovi ne smiju biti duži od 22 centimetara. Svaka hobotnica se sterilizira prije nego se daje bebama. Nadaju se kako će hobotnice pomoći svim prijevremeno rođenim bebama da se brže oporave. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba