Oprezno s doziranjem

Homeopatski lijekovi su u većini slučajeva beskorisni, a mogu biti i štetni - upozorava FDA u novim smjernicama

Image
Foto: Thinkstock

FDA uvodi strože kontrole za ispitivanje homeopatskih proizvoda jer se ustanovilo da mogu imati potencijalno opasne efekte na zdravlje

27.12.2017. u 9:45/ Život i stil

Majka Karina Talbott je za svoje dijete tražila nešto potpuno sigurno i prirodno kako bi spriječila njegovu bol kod izbijanja zubića. Kada je u trgovini vidjela homeopatske tabletice, odlučila ih je isprobati. Trgovac u Colorado Springsu rekao je da su organske tvari sigurno dobre za djecu i da ne bi trebalo biti problema.

Maleni Blaine je patio od napadaja koje liječnici (neurolozi) nisu mogli objasniti. Kada je majka ukinula homeopatske tablete, konvulzije su prestale, prenosi today.com. Karina je scvom sinu davala Hylandove homeopatske tablete za koje Uprava za hranu i lijekove (FDA) upozorava ljude  da ih prestanu koristiti.  Tablete su često sadržavale štetne razine belladonna, biljnog otrova.  

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

FDA je uvijek mogla regulirati homeopatske proizvode, no to se nije događalo u mjeri u kojoj će se od sada događati. Prošli tjedan je Američka Agencija za hranu i lijekove predložila novi pristup, koji se temelji na riziku primjene lijekova koji su označeni kao homeopatski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi zaštitili potrošače koji odluče koristiti homeopatske proizvode, ovaj novi, predloženi pristup mijenja postojeću politiku FDA kako bi se bolje odgovorilo na situacije u kojima se prodaju homeopatski tretmani. U mnogim slučajevima se pokazalo kako nemaju dokazane medicinske prednosti.  

Novi pristup bi također pokrivao situacije u kojima proizvodi označeni kao homeopatski sadrže potencijalno štetne sastojke ili ne ispunjavaju dobre proizvodne postupke.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Malo je dokaza koji bi podržali homeopatiju kao učinkovit tretman za bilo koje specifično stanje, navodi priopćenje Nacionalnog centra za komplementarno i integrativno zdravlje, jednog od Nacionalnih instituta za zdravstvo.

Homeopatija datira iz 18. stoljeća, kada je tek medicina bile tek u povojima. Homeopatija je bila zamjena za krvarenje pacijenata. Ideja je da, ako se tvari razrjeđuju u vodi, voda će nekako "zapamtiti" da je spoj bio tamo. Ovaj je pristup korišten da bi potencijalno štetni proizvodi bili dovoljno sigurni za upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dvije stotine godina kasnije, postoje lijekovi, cjepiva i kirurške metode koje su sigurne i dokazane, ali i dalje postoji homeopatija.  Nažalost, homeopatski proizvodi su ponekad kontaminirani

FDA je priopćila kako planira ukinuti sporazum iz 1988. u kojemu su homeopatiji dopustili zaobilaženje formalnog postupka odobravanja FDA, sve dokle su poštovali prihvatljivu proizvodnu praksu i druge smjernice koje su ih obavezivale, prenosi today.com.

Agencija kaže da će prvo razmatrati proizvode koji se daju dojenčadi, poput belladonna i nuxvomica. Također, razmatrat će tablete koje se prodaju za oporavak od raka i srčanih bolesti. Nuxvomica je sačinjen od strihinina koji se koristi za trovanje ptica i glodavaca

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na zabrinutost zbog širenja potencijalno neučinkovitih, štetnih proizvoda označenih kao homeopatskih, FDA će razmotriti poduzimanje dodatnih regulatornih mjera koje će mjeriti rizike kako bi zaštitili interes javnosti.

"U mnogim slučajevima, ljudi mogu dati svoje povjerenje i novac u terapije koje ne donose korist u borbi protiv ozbiljnih bolesti ili još gore - uzrokuju značajnu štetu jer sadrže aktivne sastojke koji nisu adekvatno testirani ili otkriveni pacijentima", prenosi today.com nove smjernice koje je izdala FDA.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba