za mlađe i za starije

Brinite o sebi: hormonalna joga za zdravlje i vitalnost žena

Image
Foto: Thinkstock

Hormonalna joga - joga koja čuva zdravlje i vitalnost žena, a pomaži i kod liječenja neplodnosti

8.6.2017. u 13:02/ Život i stil

Hormonalna joga, kako joj i sam naziv kaže, djeluje na hormone, odnosno uspostavlja hormonalni balans i održava vitalnost. Preporučuje se ženama iznad 35. godine, no ne svakoj. 

Riječ je o sustavu asana ili vježbi koje je patentirala Brazilka Dianah Rodrigues (90), a stimuliraju rad žlijezda i reproduktivnih organa. Osim asana, u hormonalnoj jogi je vrlo važno takozvano bhastrika disanje,jaka tehnika disanja pomoću kojega se energija usmjerava na jajnike, štitnjaču ili neki drugi organ ili žlijezdu koje želite jače aktivirati. 

Postoje brojna stanja u kojima se hormonalna joga ne smije raditi. Ne smiju je prakticirati trudnice, žene koje su imale ili imaju hormonski uvjetovan rak, žene s većim miomima i ednometriozom, osobe koje imaju visok krvni tlak i srčane probleme te osobe koje su nedavno imale operativni zahvat.

S druge strane, trebale bi je prakticirati djevojke i žene koje imaju jake simptome PMS-a, a osobito one žene koje žele zatrudnjeti. 

"K meni dolaze žene koje žele zatrudnjeti i pune su očekianja i nade. Nakon dva mjeseca prakticiranja hormonalne joge, one su trudne. 85 posto njih. Ja sam zadivljena kako brzo djeluje. Mnoge su prije toga bile na in vitro oplodnji i pod stresom su, a stres loše djeluje na hormone. Ako je sve u redu, ja ću pripremiti maternicu da primi dijete", kazala je Dianah koja izgleda sjajno u 90-oj. Na pitanje čemu duguje takav izgled i vitalnost, odgovara -  hormonalnoj jogi.

Jogu je počela prakticirati u ranim 30-ima, a s hormonalnm jogom ne planira prestati do kraja života. "Ako je prakticiramo, podižemo razinu hormona, kosa prestaje opadati čak odmah u prvom tjednu vježbanja", dodaje Dianah. 

U svakom slučaju prije početka prakticiranja hormonalne joge treba se posavjetovati s liječnikom. Ukoliko nemate zdravstvenih problema pri kojima se ove vježbe ne smiju izvoditi, hormonalna joga može jako dobro utjecati na vaše zdravlje i stanje organizma. Povoljno djeluje i kod žena koje su prerano ušle u menopauzu. 

Hormonalna joga nije dovoljno zastupljena u Hrvatskoj, ali postoje radionice na kojima se može naučiti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba