Nadomjesni hormoni

Hormonska terapija u menopauzi: nema većeg rizika od prijevremene smrti

Image
Foto: Thinkstock

Mnoge žene oklijevaju koristiti hormone u menopauzi od istraživanja koje je povezalo umjetne hormone s povećanim rizikom od raka dojke, srčanog i moždanog udara

14.9.2017. u 7:45/ Hina

Žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju u menopauzi, kako bi ublažile simptome poput valova vrućine i noćnog znojenja, nisu izložene većem riziku od prijevremene smrti od onih koje tu terapiju ne uzimaju, pokazalo je novo američko istraživanje.

Mnoge žene oklijevaju koristiti hormone u menopauzi od 2002. kada je u SAD-u istraživanje koje su financirale savezna vlasti pokazalo da postoji veza uzimanja umjetnih hormona estrogena i progesterona s povećanim rizikom od raka dojke, srčanog i moždanog udara.

Prestankom rada jajnika žene su suočene s brojnim simptomima

Novo istraživanje proučilo je podatke istog istraživanja obuhvaćajući dulje razdoblje i nije utvrdilo povećanje rizika od smrti od bilo kojeg uzroka, a posebice od raka ili kardiovaskularnih bolesti, kod žena koje su uzimale umjetne hormone.

“Rezultati o smrtnosti mogu umiriti žene koje traže liječenje zbog neugodnih valova vrućine, noćnog znojenja ili drugih simptoma menopauze”, kaže voditeljica istraživanja dr. JoAnn Manson iz bolnice Brigham and Women’s te s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene u menopauzu ulaze prestankom menstruiranja, uglavnom između 45 i 55 godine. S prestankom rada jajnika i lučenja hormona estrogena i progesterona žene su suočene sa simptomima od neredovitih mjesečnica i suhoće rodnice do promjena raspoloženja i nesanice.

U okviru novog istraživanja znanstvenici su proučili podatke o  27.347 žena u dobi od 50 do 79 koje su se pridružile dvama izvornim istraživanjima od 1993. do 1998. i praćene su do 2014.

Upravo se čita

Image
privedena

U Virovitici pacijentica izbola psihijatricu u ordinaciji

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

U jednom istraživanju uspoređivano je uzimanje umjetnog estrogena s uzimanjem placeba a u drugom uzimanje estrogena u kombinaciji s progesteronom.

Žene su bile prosječno stare 63 godine kada su se uključile u istraživanje i već su ušle u menopauzu. Praćene su 18 godina a hormone ili placebo uzimale su pet do sedam godina. Tijekom istraživanja preminulo je 7489 ispitanica.

Smrtnost u skupinama koje su uzimale hormone i onima koje nisu bila je slična - oko 27 posto, navodi se u rezultatima objavljenima u časopisu JAMA.

Čini se da su mlađe žene koje su uzimale hormonsku nadomjesnu terapiju imale veće izglede za dulje preživljavanje. Smrtnost kod žena u dobi od 50 do 59 godina, koje su pet do sedam godina uzimale nadomjesnu terapiju, bila je oko 30 posto niža nego kod žena koje nisu uzimale nadomjesnu terapiju. Kod žena koje su hormonsku terapiju počele uzimati u 60-im ili 70-im godinama života nije bilo razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativna strana istraživanja je da se nisu uspoređivale propisane doze hormona.

Uzimanje kombinirane nadomjesne terapije estrogena i progesterona povezano je s povećanim rizikom za rak dojke no uz napredne dijagnostičke metode malo je vjerojatno da ti tumori budu smrtonosni, kažu stručnjaci.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba