neprijatelj u prehrani

Hrana bez glutena: Zagreb dobio prvi standardizirani gluten free restoran

24.1.2017. u 19:19/ Amela Čilić

Uz sol i šećer, gluten je u prehrani postao jednako važan neprijatelj. Svjesni sve većeg broja onih koji zbog njega osjećaju tegobe, sve više restorana nude hranu bez tog proteina. Jedan takav u Zagrebu postao je prvi standardizirani gluten free restoran

Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama, najčešće u pšenici.
Za celijakičare gluten može biti poguban, no sve je više onih koji i bez celijakije primjećuju tegobe, poput bivšeg nogometaša Marija Stanića.

"Sve je počelo s nekim laganim gastroenetrološkim problemima, koji su rasli iz dana u dan. Kada sam izbacio namirnice koje sadrže gluten počeo sam se osjećati puno bolje", kaže Mario. 

Neke studije pokazuju da čak 80 posto svjetske populacije teško probavlja gluten, a mnogi celijakičari i ne znaju da imaju autoimunu bolest.

"Više od devedeset posto oboljelih, znači više od 40 tisuća u Hrvatskoj, a ide se i do 90 tisuća, ne zna da ima opasnu bolest koja je okidač za brojne druge bolesti", kaže Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina takvih bolesnika nije prepoznata upravo zbog toga što su to nespecifični simptomi, koji mogu biti blaga anemija, blaga nadutost, nešto malo žgaravice, malo proljevasta stolica, što većina od nas smatra nevažnim", objasnila je gastroenetrologinja Marina Premužić.

Osjetljivima na taj protein gluten smeta i ako ga udahnu, pa je važan način pripreme, pakiranja i transportiranja tih proizvoda. Mnogi restorani u Hrvatskoj nude hranu bez glutena, no zagrebački Esplanade prvi je dobio i gluten free standard.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

"Ovaj certifikat je došao u pravi trenutak jer sve je više ljudi kojima smeta gluten i intolerntni su na njega, tako da vjerujem da će im na neki način dati sigurnost i osjećaj povjerenja", rekla je Sanda Sokol, marketing menadžerica hotela Esplanade.

Poplavu osjetljivih na gluten zorno je opisao Denis Delogu, autor knjige "U šumi", i sam osjetljiv na gluten. Tvrdi da hrana danas nije ista kao ona koju su jele naše bake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je to lijepo američki liječnik Tom O'Brien objasnio, razlika između čovjeka i čimpanze je jedan posto u genomu, a razlika između drevne žitarice i današnje sorte tritukuma oevsin je otprilike 40 kromosoma, što znači da to gotovo pa i nije ista namirnica", kaže Delogu.

Ipak, ma koliko dugotrajan i težak bio proces dokazivanja alergije na gluten, prije odluke o njegovu izbjegavanju trebalo bi se posavjetovati s liječnicima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba