na recept, ali kuhinjski

Hrana koja 'vraća iz mrtvih': Što jesti kada smo prehlađeni ili imamo gripu?

Image
Foto: Pexels

Hrana ima veliki utjecaj na zdravlje pa je osobito bitno paziti što jedemo kada smo bolesni, kako bismo pomogli tijelu da se izbori s virusima. Prije, no što kliknete SLJREDEĆA stavite kuhati pileću juhu. Ona je broj jedan na listi, a njezina ljekovitost i znanstveno je potvrđena.

30.1.2020. u 12:46/ Život i stil

Jogurt ili skyr

Hrana bogata proteinima (u čaši jogurta ima više od 20 grama proteina) prva je linija obrane od virusa. Proteini pomažu stanicama imuniteta da se regeneriraju. Kada osjetite malaksalost, "navalite" na jogurt. Preporuča se u većim količinama, no što ga inače običavate jesti.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pexels)

Kelj

Kelj spada u najzdravije vrste povrća i trebalo bi ga što češće jesti. Obiluje vitaminima i mineralima, osobito vitaminima A, C, K i E te željezom, magnezijem, kalcijem i kalijem. Kelj će nam pomoći ojačati imunitet i opskrbiti tijelo iscpljeno bolešću esencijalnim nutrijentima.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaj

Vrući i topli napici pomoći će ublažiti bol u grlu, a para iz njih učinit će začepljene dišne puteve opet prohodnima. Najbolji izbor je zeleni čaj jer obiluje antiokisdansima koji sdu ključni za regeneraciju stanica u tijelu i detoksikaciju.

(FOTO: Pixabay)

Upravo se čita

Image
GROZNO PONAŠANJE

Hrvatski navijači doživjeli torturu u Švedskoj: 'Sve smo ispratili s osmijehom i ponosom'

Fermentirana hrana

Kiseli kupus, kefir, tempeh ili misokroz cijelu zimu bi trebali biti na našim tanjurima, a osobito kada smo bolesni. U crijevima se krije ključ jakokg imuniteta, a za zdravlje crijeva bitna je fermentirana hrana jer pozitivno djeluje na mikrobiom. Hrani dobre bakterije. 

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Image
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

(FOTO: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pileća juha

Pileća juha je savršen obrok u vrijeme gripa i prehlade. Obiluje tijelu potrebnim nutrijentima, a dokazano je i da ima protuupalni učinak. Čak i ne mora biti domaća. Poslužit će i ona iz vrećice. Osim što će nas nahraniti, pileća juha će tijelu vratiti i izgubljenu tekućinu te nas zagrijati. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Jaja

Jaja obiluju proteinima i važnim nutrijentima poput cinka i vitamina D koji igraju veliku ulogu u jačanju imuniteta te ubrzavaju oporavak. Osim toga sadrže željezo, vitamine B skupine i fosfor, tijelu prijeko potrebne kako bi dobro funckioniralo.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda

Kada smo bolesni od ključne je važnosti unos tekućine jer zbog curenja nosa, vrućice i kihanja postoji veliki rizik od dehidracije. Voda će nas sačuvati od glavobolje, pomoći itijelu da izregulira temperaturu ibburezima da izbace toksine. 

(FOTO: Pexels)

Više s weba

Pročitajte još

Image
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Više s weba