Srećom, postoji mnogo hrane za proljev koja može pomoći smanjiti simptome proljeva. Postoje i neke namirnice koje treba izbjegavati, a mi vam donosimo popis:
Hrana za proljev: što jesti
Dok se oporavljate od dijareje, trebate jesti blagu, jednostavnu hranu koja je lako probavljiva i pomaže upiti vodu iz stolice.
Blaga hrana
Osobe s proljevom trebaju jesti blagu hranu, jer složena hrana može iritirati crijeva. Hrana koja može pomoći u proljevu uključuje:
- žitarice, kao što su zobena kaša ili riža
- banane
- kaša od kuhanih jabuka
- obična bijela riža
- kruh ili tost
- kuhani krumpiri
- nezačinjeni krekeri
Ove namirnice mogu biti osobito korisne prvog dana liječenja proljeva. Jedenje puno malih obroka tijekom dana može pomoći probavnom sustava da previše "ne radi".
Probiotici
Probiotička hrana, kao što su jogurt i kefir, može pomoći u nekim slučajevima, ali u drugim slučajevima, probiotici mogu čak i više iritirati probavni sustav.
Probiotici pomažu probavu poboljšavanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija u crijevima. Međutim, mliječni proizvodi mogu nadražiti probavni sustav, pa bi trebali probati nemliječne izvore probiotika, kao što su miso ili kiseli kupus.
Što piti kada imate proljev?
Tekućine su također vitalne za oporavak. Morate piti puno vode tijekom dana jer to pomaže u sprečavanju dehidracije i izbacivanju svih toksina iz tijela.
Međutim, tijelo gubi minerale i elektrolite kroz proljev. Pijte tekućinu koja sadrži minerale i elektrolite. Izvori elektrolita i minerala uključuju:
- kokosova voda
- elektrolitska voda
- sportski napici
Hrana za proljev: što izbjegavati?
Trebate izbjegavati koje mogu nadražiti probavni sustav i pogoršati proljev. To su:
Upravo se čita
Upravo se čita
Začinjena hrana
Začinjeni sastojci mogu djelovati kao nadražujući sastojak u probavnom sustavu.
Pržena hrana
Nije poželjno jesti hranu bogatu mastima ili uljem kada se oporavljate od proljeva. Dodavanje masnoća i ulja iz prženja može biti teško za osjetljivi probavni sustav i vjerojatno će se simptomi pogoršati.
Zašećerna hrana i umjetni zaslađivači
Šećeri koji prođu u debelo crijevo mogu poremetiti već osjetljive bakterije, što će pogoršati proljev. To uključuje i voćne sokove i voće s visokim prirodnim šećerom. Osobe s proljevom također trebaju izbjegavati umjetne zaslađivače, budući da neki mogu imati laksativni učinak.
Hrana bogata vlaknima
Vlakna pomažu u održavanju probavnog sustava aktivnim. Obično je to dobra stvar, ali kada se tijelo pokušava oporaviti od proljeva, vlakna mogu pogoršati simptome. Izbjegavajte:
- cjelovite žitarice, kao što su pšenica, riža i ječam
- kruh od cjelovitog zrna
- orahe i sjemenke
Topljiva vlakna, poput pektina koji se nalaze u jabukama i bananama, mogu zapravo pomoći osobi da se oporavi od proljeva, ali bi ih ipak trebali pokušati ograničiti unos barem prvi dan simptoma.
Pročitajte još:
- Sindrom iritabilnog crijeva: kako ublažiti simptome na prirodan način
- Escherichia coli i crijevna infekcija: koji su simptomi?
- Trovanje hranom: koji su simptomi i kako do njega dolazi?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!