treba paziti

Hrana zbog koje ćete imati dobar vid i zdrave oči

Image
Foto: www.pixabay.com

Zdravlje naših očiju ovisi o mnogim različitim čimbenicim životnog stila i genetike. Neki su izvan naše kontrole, a neke možemo kontrolirati

5.12.2019. u 16:45/ Život i stil

"Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj vid i dugoročno zdravlje očiju je jesti uravnoteženu prehranu s visokim udjelom voća i povrća te malo zasićenih masti i šećera", kaže liječnica Chrisitne Joy za Health. Također, vitamini A, C, E i mineral cink su posebno važni za zdravlje očiju. Joy je preporučila koje namirnice treba unositi kako bismo imali zdrave oči i dobar vid:

Zeleno lisnato povrće

Tamno zelenilo povrće poput kelja i špinata sadrži ključne tvari poput luteina i zeaksantina. Oba antioksidansa nalaze se u visokoj koncentraciji u centru mrežnice koja je odgovorna za ono što vidite neposredno ispred sebe. Tijelo prirodno ne proizvodi ove važne tvari pa ih je važno unositi u prehrani.

Mrkva

Konzumiranje mrkve neće odmah popraviti vid, ali postoji puno istine u tome da može zaštititi vid. Mrkva sadrži puno vitamina A koji pomaže u zaštiti površine očiju i ključan je za borbu protiv suhoće oka, a pomaže za održavanje dobrog vida.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

(Foto:Shutterstock

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paprika babura

Iako su paprike dostupne tijekom cijele godine, vrhunac sezone im je od rujna do listopada. Ove paprike pomažu u održavanju zdrave površine očiju i smanjuju rizik od degeneracije povezane s godinama. Samo jedna šalica paprike daje 100 posto preporučene dnevne doze vitamina A i C.

Tikve

Ovo povrće sadrži vitamine A, C i E, mineral cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv degeneracije makule (dio očne pozadine zahvaljujući kojoj oštro vidimo) povezane s godinama i sindroma suhog oka.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Puretina

Ovaj protein sadrži cink i vitamin B3 i sprječava stvaranje očne sive mrene. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba