OGLAS

ISTRAŽILI SMO

Hrane li se djeca zdravo i što najviše vole jesti?

11.9.2014. u 18:10/ RTL

Djeci koja pravilne prehrambene navike usvoje u djetinjstvu, one ostaju za cijeli život. S obzirom na to da se broj pretile djece u Hrvatskoj iz godine u godinu povećava, jasno je zašto je iznimno važno najmlađe uputiti u to koje su namirnice za njih dobre.


Znate li što jedu klinci u vrtiću? U ova moderna vremena kreira se i moderan jelovnik. Ključ svake dječje prehrane je kvaliteta i raznovrsnost.

"Mi nudimo u dječjem vrtiću raznovrsnu prehranu koja uključuje smanjenu količinu masti, šećera i masnoća, prehrana u kojoj je bogatstvo cjelovitih žitarica, namirnica, mesa, nemasnog mesa, najčešće koristimo piletinu, puretinu, teletinu, rijeđe svinjetinu koju evo baš danas imamo na dječjem jelovniku, uz varivo od krastavaca", kaže LjiljanaSmontara, zdrastvena voditeljica vrtića.


"Djeca imaju dobru moć zapažanja, tu se uvijek možemo poigrati, naprimjer ispričati neku priču, možda je to baš artičoka ninja kornjača ili priča o špinatu i Popaju. Neke starije generacije su upravo zbog Popaja zavoljele špinat", kaže nutricionistkinja JelenaTomić.

Ljiljana ističe - najvažnija je edukacija, a klinci osim što se zdravo hrane u vrtiću, nauče podosta o tome što jedu. Najbitnije je da prihvate zdrave namirnice koje nikad prije kod kuće nisu probali.

"Kvalitetna prehrana kod djece je izuzetno bitna zbog rasta i razvoja, a jako je dobro usvojiti dobre prehrambene navike, jer eventualna kasnija oboljenja u odrasloj dobi mogu biti uvjetovana nepravilnom prehranom u djetinjstvu", kaže Tomić.  

Ovisno o boravku i dobi djece, državni vrtići nude do 5 dnevnih obroka. Ima i onih za koje se sastavljaju posebni jelovnici. Pri upisu djece u vrtić potreba je konzultacija roditelja i osoblja u vrtiću.

"To su djeca koja imaju određene nepodnošljivosti na određene vrste hrane, najčešće je to na kravlje mlijeko, jaja, ribu, kikiriki, jagode, za svako takvo dijete mi prilagođavamo poseban jelovnik", kaže Smontara.


U vrtiću tvrde, davno su minula vremena kad se nije toliko pazilo što klinci jedu. Danas su stroge kontrole, što kod pripreme, što kod porijekla namirnica. Svi imaju isti zajednički cilj - da ova djeca izrastu u zdrave odrasle.

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba