Bolne kolike

Hranjenje bebe na bočicu: kako spriječiti grčeve?

Image
Foto: Pexels

Za dojenačke kolike ne preporuča se upotreba nekih 'tradicionalnih' pripravaka kao što je čaj od kima jer on može stvoriti dodatne plinove

Hrani li se dojenče na bočicu, duda treba imati dobar odzračni ventil, a otvor mora biti dovoljno velik da dijete bez većih naprezanja može povući sadržaj dok s druge strane dotok ne smije biti tako veliki da su usta prepuna mlijeka koje se pokraj dude prelijeva van.

Dobro je na pola obroka podići dijete na svoje rame, pritom ga treba u potpunosti ispružiti u uspravnom položaju. Ako ostane pognut prema naprijed, puno će teže izbaciti višak zraka.

Nakon toga ima više mjesta u želucu i može se dati drugi dio obroka te potom ponoviti zahvat za izbacivanje zraka. Pri tom se može nježno lupkati po leđima kako bi se eliminacija zraka olakšala. No i nakon toga u mlijeku koje je u želucu ima još dosta sitnih mjehurića zraka. Stoga je dobro poleći dijete na povišeno (45 stupnjeva) u sjedalicu ili na tvrdi jastuk još 45 minuta kako bi mjehurići isplivali prema vrhu želuca i kako bi se taj zrak mogao izbaciti.

Svakako treba u krevetiću povisiti madrac ispod glave (za oko 10 cm) kako bi se spriječilo jače bljuckanje. Naime, zrak u crijevima povećava ukupni tlak u trbuhu te se kod napona (zbog grčeva) tlak povećava do te mjere da hrana ne ostaje u želucu nego se diže prema ustima. Kiseli želučani sadržaj dodatno podražuje jednjak i može izazvati bolove. Postoje i dojenački nadomjesni pripravci (formule) koji imaju zadaću smanjiti učestalost i intenzitet kolika, no preporučam prije donošenja odluke o promjeni pripravka konzultirati se s pedijatrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Smanjenje grčeva

Grčevi kod beba: kako im pomoći kad su kolike učestale i jake

Image
Smanjenje grčeva

Grčevi kod beba: kako im pomoći kad su kolike učestale i jake

Zrak koji je u crijevima se može “usitniti” kako bi lakše izašao van. To se postiže simetikonom, lijekom koji se daje uz svaki obrok. Riječ je o preparatu koji se ne resorbira, dakle ne prelazi iz crijeva u organizam, a sprječava nastajanje velikih mjehura plina koje onda crijevo nastoji istisnuti (tada se javljaju bolovi) nego poput deterdženta napravi puno sitnih mjehurića koji lakše prolaze kroz crijevo. Istina, istraživanja nisu dokazala nedvojbenu korist od ovog preparata.

Povoljni učinak u smanjenju intenziteta i učestalosti kolika imaju i probiotici. Ne preporuča se upotreba nekih “tradicionalnih” pripravaka kao što je čaj od kima jer on može stvoriti dodatne plinove. Niti drugi čajevi, pogotovo u dojenčadi na prsima, se ne preporučaju. Ako navedene mjere ne poluče značajniji efekt treba se obratiti za liječničku pomoć kako bi se isključili drugi mogući uzroci bolova u trbuhu i primjenila dodatna terapija kao što su spazmolitici – lijekovi koji umanjuju grčeve crijevne muskulature.

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Bliski kontakt djetetove i majčine kože djeluje izrazito povoljno na smirenje grčeva. Postoje dva praktična položaja koja osiguravaju bliski kontakt i povišeni položaj gornjeg dijela tijela bebe.  

U prvom položaju dijete je samo u pelenici i leži priljubljeno na majčinom prsnom košu. Pri tome majka leži na značajno povišenom uzglavlju a gornji dio pidžame zakopčava preko djeteta tako da samo glavica ostaje vani (klokan sistem). To mogu raditi i tate – istraživanja su pokazala da su dojenčad mirnija na dlakavim prsima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
a nisu noćne more

Budite se s intenzivnim otkucajima srca? Ovo su najčešći razlozi zašto vam se to događa

Više s weba