još uvijek se raspravlja

Hrvatska će donijeti liberalni zakon o medicinskom kanabisu?

Image
Foto: RTL

Dok se u Hrvatskoj još čeka odluka hoće li se dopustiti korištenje medicinske marihuane, u Sloveniji se pripravci od kanabidoida u ljekarnama mogu nabaviti još od početka godine. No, lijek se može podignuti samo uz odobrenje liječnika i recept

11.3.2015. u 22:37/ RTL

Od siječnja lijek s ekstraktom marihuane dostupan je u svim slovenskim ljekarnama. Ekstrat se plaća pa bočica od 250 miligrama košta oko 160 eura, odnosno 1.200 kuna. No, prije toga treba dobiti recept liječnika, koji procjenjuje treba li pacijentu pripravak marihuane.

"Lijek ćemo prvenstveno davati pacijentima koji boluju od malignih bolesti i ne reagiraju dobro na terapiju pa im je potrebno nekoliko vrsta lijekova. Tu vidimo prednost ekstrakta kanabinoida jer on liječi više simptoma odjednom", pojasnila je Jožica Červek s Onkološkog inštituta u Ljubljani.

"Može se koristiti za liječenje multipla skleroza, za povećanje apetita kod teških bolesnika, za umanjivanje boli i povraćanja nakon kemoterapije", dodaje Branko Huč, direktor tvrtke za uvoz pripravaka s THC-om.

Slovenci ipak nisu suglasni oko upotrebe marihuane u medicinske svrhe. Dok jedni nova pravila pozdravljaju, drugi misle da je riječ o legalizaciji marihuane na mala vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj o tome još raspravlja stručno povjerenstvo.

"Još su preostale četiri sjednice na kojima će se točno utvrditi tko, gdje i kada i na koji način može koristiti medicinski kanabis u svrhu pomoći u liječenju njihovih bolesti", pojasnio je ministar zdravlja Siniša Varga.

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Povjerenstvo se zasad zalaže da se pacijentima omogući i cvijet i ulje marihuane, bez sintetičkog THC-a, što je liberalnije od slovenskog zakona. Međutim, hoće li tako i biti, odlučit će Vlada.

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba