OGLAS

Čarobni napitak?

Hvale ga na sva zvona: u čemu je zapravo tajna zelenog čaja?

Image
Foto: Pexels

Zeleni čaj jedno je od najpopularnijih pića, ali znate li zašto je zapravo tako koristan?

3.1.2019. u 14:35/ Život i stil

Zeleni čaj hvali se na sva zvona, a obavezno je na popisu najzdravijih namirnica, dijeta, prehrane za bolesnike itd. Otkrili smo za što je sve tako koristan i u čemu je zapravo njegova tajna. 

Zeleni čaj sprječava rak

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za rak, polifenoli u zelenom čaju mogu usporiti rast tumora te zaštititi organizam od štetnih ultraljubičastih zraka. U mnogim zemljama gdje se zeleni čaj više konzumira stopa raka je niža. 


Međutim, ne možemo tvrditi da zeleni čaj može potpuno zaustaviti nastajanje tumora. Znanstvenici vjeruju da visoke razine polifenola ubijaju kancerogene stanice i zaustavljaju njihov rast. Međutim, nije dovoljno istraživanja obavljeno u tom području.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

 (FOTO: Thinkstock)

Zeleni čaj i mršavljenje

Zeleni čaj doista može potaknuti mali gubitak kilograma. Ubrzava metabolizam i potiče izlučivanje toksina. Međutim, samim konzumiranjem čaja nećemo izgubiti puno na masi. Najbolje je uključiti ga u generalno zdravi plan prehrane. 

Zeleni čaj i kožne bolesti

Studija iz 2007. zaključila je da bi zeleni čaj mogao biti koristan u borbi protiv psorijaze i perutanja kože. Koža koja je karakterizirana crvenilom i svrbežom te hiperprodukcijom kožnim stanica može se liječiti zelenim čajem koji balansira nastajanje kožnih stanica. Izlučivanjem toksina može pridonijeti kvaliteti kože.

Aktivni sastojci

Zeleni čaj sadrži niz bioaktivnih komponenti poput kofeina, alkaloida, polifenola i vitamina K. Glavni su stimulansi kofein, teobromin i teofilin. Međutim, pun je i L-teanina, aminokiseline koja ima umirujući učinak na živčani sustav.


U čaju se nalazi visoka koncentracija antioksidanata (polifenoli). Oni štite stanice i molekule u tijelu te ostale strukture. Jedan od najaktivnijih je Epigalokatehin galata koji je medicinski potvrđen kao koristan za niz stanja. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba