Osuđivanje roditelja

I muškarci su na meti: Više od polovice očeva tvrdi da su doživjeli kritike i pritisak zbog roditeljstva

Image
Foto: Pexels

Muškarci nisu imuni na kritike ostalih o načinu roditeljstva, a najveće je iznenađenje tko im najviše istih upućuje

19.6.2019. u 11:18/ Život i stil

Posramljivanje mama već je dobro dokumentirano. Mame su nerijetko na meti zbog dojenja u javnosti ili nedojenja djeteta, izgleda, kilograma od trudnoće i ostalog. Međutim, kritike su itekako upućene i novopečenim očevima.

C.S. Mott dječja bolnica provela je anketu i pitala tate koji imaju djecu do 13 godina starosti o 'njihovoj percepciji kritika koje dobivaju na račun roditeljstva.'

Čak 52 posto ispitanika potvrdilo je da su bili na meti drugih zbog svog ponašanja otkako su postali roditelji. Još je veće iznenađenje što kritike nisu došle od outsajdera, već od djetetovog drugog roditelja. 

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, kaže autorica studije Sarah Clark, ima smisla jer prilike za kritike najviše se javljaju kad smo svakodnevno u nečijoj blizini. No, na tate posebno utječe jer "pokopava koncept roditelja kao tima koji radi zajedno", rekla je za Parents.com.

Više od četvrtine tata u anketi dodalo je kako zbog kritika imaju niže samopouzdanje i osjećaju se manje uključeni kao roditelji.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Drugi najveći izvori su bake i djedovi djeteta, prijatelja oca, nepoznate osobe na javnim mjestima i profesionalci poput učitlja i liječnika.

Dva najčešća razloga su način na koji tate discipliniraju djecu te čime ih hrane. Očevi najviše slušaju o tome kako ne obraćaju dovoljno pažnje na svoje potmoke ili da su pregrubi s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"To reflektira drugačije stilove roditeljstva između majka i očeva. No, različito nije nužno loše. Štoviše, djeca imaju beneficije zbog različitih načina roditeljstva i interakcije", dodaje Clark.

Zanimljivo je da su u prethodnom istraživanju na ženama one također navele da su disciplina i prehrana dva najčešća izvora kritika i predrasuda.

Dobra je vijest da tate većinom pozitivno reagiraju na kritike drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki broj je objasnio da su tražili informaciju ili su promijenili ponašanje zbog opaski. To je vrlo pozitivno", dodala je.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba