opustite se

I ova 'sitnica' je jako bitna ukoliko želite ostati trudni

Image
Foto: Thinkstock

Sve je više parova koji imaju problema s plodnosti. Na to utječe tempo života, kvaliteta života i godine. Za parove koji žele postati roditelji sve što im može povećati šanse je važno pa tako i ova informacija

2.11.2017. u 15:07/ Život i stil

Nije novost da je kvalitetan san bitan za zdravlje, no istraživanje provedeno u Klinici Hanabusa u Kobeu u Japanu pokazalo je i da dobar san povećava plodnost. 

Znanstvenici su zatražili 208 žena koje su imale problema s plodnošću da ispune upitnik poznat kao "pitsburški indeks kvalitete sna". Odgovarale su na pitanja poput: Koliko im dugo treba da zaspu, bude li se preko noći, uzimaju li tablete za spavanje, piju li alkohol i kako ocjenjuju kvalitetu svog sna.

Prema rezultatima ispitanice su podijeljene u tri grupe: 1. One koje nemaju problema sa snom (65 posto ispitanica), 2. one koje imaju umjerenih problema (26.8 posto) i one s ozbiljnijim problemima spavanja (8.2 posto). Pokazalo se da su žene koje imaju kvalitetan san, brže ostale trudne (radilo se o umjetnoj oplodnji).

Jajne stanice žena koje nisu imale problema sa snom uspješno su oplođene u 62,9 posto slučajeva, kod žena u drugoj grupi radilo se o 57,1 posto uspjeha, a kod žena u trećoj skupini bilo je oplođeno 48,4 posto jajnih stanica. 

"Zdravi obrasci spavanja su jedan od važnih čimbenika koji utječu na tretmane u liječenju neplodnosti  i značajno povećavaju šanse da žene ostanu u drugom stanju", stoji u zaključku japanske studije. 

Ranije istraživanje provedeno na Berkeleyu pokazalo je da žene koje spavaju manje od šest sati noću, luče 20 posto manje hormona neophodnog za pucanje folikula, što značajno utječe na šanse da dođe do oplodnje. Stoga zaključak se nameće sam: želite li bebu potrudite se da se svaku noć dobro naspavate. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba