argumenti 'za' i 'protiv'

Iako porođaj kod kuće u Hrvatskoj nije dopušten, donosimo ispovijest majke koja je to ipak učinila

29.2.2016. u 18:20/ Ida Balen

Nakon prvog porođaja u rodilištu, Marta i njezin suprug odlučili su da drugo dijete rodi kod kuće. Iskustvo je to, priznaje nam, koje nikada neće zaboraviti. Imati kraj sebe cijelu obitelj, bilo joj je neprocjenjivo. No porođaji kod kuće u Hrvatskoj nisu dopušten, a mi smo istražili zašto

Djevojčice Lea i Ami su sestrice, a razlike među njima su tri godine i Amino rođenje kod kuće. 

Na pitanje je li je bilo strah poroda kod kuće, majka Marta Takahasi kaže kako nije uopće.

"Bila sam jako sigurna u sebe i tijekom trudnoće mi je muž isto stalno govorio 'ti to možeš, ti to možeš, ti si super'", priča Marta.

Iako se pitanje rođenja djeteta kod kuće u posljednje vrijeme sve češće postavlja, nakon svjedočanstava majki o lošim bolničkim iskustvima, Marta je bolnicom u kojoj je rodila Leu zadovoljna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kod kuće je, tvrdi, ugodnija atmosfera. Uz to, na porođaju je uz sebe mogla imati supruga i prvorođenu djevojčicu. 

"Sretan sam da je sve bilo super, odlično. To je najbitnije", kaže otac Shinichi Takahashi.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Kako je Marti vodenjak pukao iznenda, babica je došla tek nakon porođaja. 

"Kada mi je pukao vodenjak, tada su tek krenuli ti jači trudovi. Otišla sam do kreveta, mislila sam leći, ali kako sam stavila koljena na krevet, tako sam ostala. Nisam se mogla pomaknuti, samo sam rekla mužu da ću roditi i on je došao, bio je tamo. Prošlo je 15 minuta od pucanja vodenjaka do poroda", kaže nam Marta.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No stručnjaci upozoravaju - kod nas, porođaj kod kuće zakon ne dopušta. Legalan je u SAD-u, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj ili Nizozemskoj. Hrvatska za to nema uvjete.

"Primalje su tako licencirane, da moraju proći fakultet, moraju imati izuzetno velik broj sati prakse. I moraju imati svu potrebnu opremu", objašnjava Petra Podobnik Brlečić, specijalistica ginekologije i porodništva.

Nizozemska je najdalje otišla po pitanju brige za rodilje i bebe rođene kod kuće. Dostupna je sva oprema za reanimaciju i zbrinjavanje. Kola hitne pomoći stoje ispred kuće. No, i tu je transport do bolnice, ako nešto pođe po zlu, prespor. 

Prema statistikama, dvije od tri bebe koje umru pri porođaju kod kuće, bile bi spašene da su rođene u bolnici. Parinatalna smrtnost u Nizozemskoj viša je nego u ostalim europskim zemljama. U Hrvatskoj je puno manja, a da tako i ostane, rodilje moraju, kaže, znati važne činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoje licencirane primalje koje ga samostalno mogu obavljati. Rodilja u potpunosti preuzima vlastitu odgovornost, i zakonsku, i medicinsku, i moralnu, za svoj porod i za sam ishod toga kako će biti", kaže specijalistica ginekologije i porodništva Pdobnik Brlečić.

Marta je majka prepuna ljubavi, koja će, zbog svog dobrog iskustva, porođaj kod kuće preporučiti svakoj ženi. 

No, stručnjaci poručuju - crnih je primjera više, samo o njima se šuti. 

Mnoge bi majke, koje su bebe na taj način izgubile, sada poslušale liječnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba