koristan i nosiv hobi

Igle u ruke: pletenje može smanjiti depresiju, tjeskobu i kroničnu bol

Image

Vrijeme je da uzmete one igle koje vam već godinama stoje negdje na dnu ormara, kupite veselu vunu i oplemenite ove zimske dane

1.2.2019. u 16:15/ Život i stil

Prema "Knit for Peace", britanskoj mreži koja okuplja više od 15 000 ljudi koji kukičaju za potrebite, postoje znanstveni dokazi da je pletenje korisno za um i tijelo. Napravili su opsežnu analizu prethodnih studija, ali i proveli anketu o iskustvima 1000 svojih članova.

Ovo izvješće potvrđuje samo ono što se već znalo, pletenje je meditatvni hobi koji umiruje. Ponavljajuće kretnje "ispleti, namotaj" koje rezultiraju mekim šalom, lijepom vestom ili parom rukavica oslobađaju serotonin u mozgu, odvlačeći pozornost od mentalnih i fizičkih bolova. Prema istraživanju objavljenom u časopisu The British Journal Occupational Therapy čak 81 posto ispitanika izjavilo je da se osjećaju sretniji nakon pletenja.

Image
Stimulirajte um

Želite 'oštriji' mozak? Ovih osam stvari će vam odmah pomoći

Image
Stimulirajte um

Želite 'oštriji' mozak? Ovih osam stvari će vam odmah pomoći

Dodatna istraživanja obavljena u Institutu za tijelo i um iz Massachuesettsa i Harvardske bolnice utvrdila su da pletenje snižava otkucaja srca i izaziva stanje opuštenosti. Pletenje također potiče kognitivne sposobnosti. Jedno istraživanje je otkrilo da smanjuje šanse za razvoj blago kognitivnih oštećenja za čak 50 posto.

Anketa "Knit for Peace" pokazuje da su ova istraživanja istinita: 86 posto ispitanika reklo je da im je pletenje pomoglo da se opuste, dok je 30 posto njih tvrdilo da im je pomoglo u smanjenju tjeskobe i krvnog tlaka, ali i protiv depresije. Jedan dio ispitanika objasnio je da im pletenje pomaže kod ublažavanja simptoma artritisa i kroničnih bolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba