Postoji li pristranost?

Imamo odgovor: imaju li roditelji zaista omiljeno dijete?

Image
Foto: Thinkstock

Dugo se raspravlja imaju li roditelji miljenika ili miljenicu, ako imaju više djece, i favoriziraju li neko dijete

16.3.2018. u 12:00/ Život i stil

Oni koji tvrde da imaju "sindrom srednjeg djeteta" - fenomen koji vodi do toga da se srednje dijete osjeća zanemareno i nevoljeno u odnosu na drugu braću ili sestre - vjerojatno bi se složili s tvrdnjom složili da roditelji zaista pokazuju pristranost.

Sada se čini da su njihove sumnje potvrđene jer je novo istraživanje pokazalo da roditelji imaju tendenciju da favoriziraju svoje najmlađe dijete. Mumsnet je provelo istraživanje na svojih 1.185 korisnika koji su roditelji, dok je Gransnet proveo anketu na svojih 1.111 korisnika koji imaju bar jednog unuka ili unuku.

Otkriveno je da gotovo četvrtina korisnika Mumsneta priznaje da ima omiljeno dijete, dok 42 posto Gransnetovih korisnika priznaje da preferira jedno od svojih unučadi.

Više od polovice roditelja koji su rekli da imaju miljenika otkrilo je da je to njihovo najmlađe dijete, dok je 61 posto reklo da smatraju da su ostale braće i sestre "lukaviji ili zahtjevniji". S druge strane, 26 posto roditelja je izjavilo da je njihovo najdraže dijete najstarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Od roditelja koji su se priznali da imaju miljenika, 41 posto je izjavilo da ih omiljeno dijete podsjeća na njih, dok je više od polovice reklo da ih to dijete nasmijava više od drugih potomaka

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Dok se djeca koja osjećaju da nemaju poseban tretman, s vremena na vrijeme mogu osjećati zanemareno, većina roditelja vjeruje da je pogrešno pokazati sklonost.

Više od polovice ispitanika smatra da je imanje miljenika apsolutno "grozno", a više od tri četvrtine roditelja komentiralo je kako vjeruju da to može imati štetan učinak na drugu braću i sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno roditelja voli svoju djecu na drugačije načine, ali je važno da ih volimo sve kakvi jesu i u potpunosti.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba