Toplina i podrška

Imate brata ili sestru? Moguće da zbog toga imate jednu veliku prednost

Image
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje otkrilo je da braća i sestre, poput roditelja, mogu dramatično utjecati na razvoj jedno drugoga

28.8.2018. u 13:30/ Život i stil

Desetljećima su istraživači pokazivali brojne načine na koje roditelji mogu pozitivno utjecati na razvoj djece. To uključuje samopouzdanje, uspjeh u školi i interakciju s prijateljima.

Mnogo manje pozornosti usmjereno je na utjecaj dječjih odnosa sa svojom braćom i sestrama, unatoč činjenici da većina ljudi odrasta barem uz jednog brata ili sestru i imaju tendenciju da provode više vremena jedni s drugima nego s roditeljima ili prijateljima.

Image

10 razloga zašto su braća i sestre najbolja stvar koja nam se dogodila

Fotogalerija
Image

10 razloga zašto su braća i sestre najbolja stvar koja nam se dogodila

Fotogalerija

Novo istraživanje Sveučilišta Calgary i Sveučilišta Toronto pokazuje da braća i sestre, poput roditelja, mogu dramatično utjecati na razvoj jedno drugoga. Na primjer, utvrdili su da toplina i podrška starije djece mogu potaknuti razvoj jezika mlađe djece i njihovo razumijevanje drugih stajališta.

Članak objavljen u časopisu Child Development, kaže da braća i sestre mogu igrati ulogu u razvoju empatije.

Djeca koja su ljubazna, puna potpore i razumijevanje utječu na svoju braću i sestre da djeluju i ponašaju se na sličan način. A ako se, na primjer, jedan brat "bori" s empatijom, ali ima sestru s jakim sposobnostima empatije, uspjet će postati empatičniji tijekom vremena.

Učenje empaije rano u razvoju može pokrenuti cjeloživotnu sposobnost tretiranja drugih s ljubaznošću, poštovanjem i razumijevanjem. Empatična djeca postaju suosjećajni prijatelji, supružnici i roditelji.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Druga crta obrane

Upala mokraćnog mjehura: prirodno liječenje

Više s weba