uobičajena pojava

Imate česte noćne more za vrijeme trudnoće? Niste jedine, a saznajte i zašto

Image
Foto: Thinkstock

Nelogične pojave i uvrnute slike koje se pojavljuju u snovima veoma su bizarne, a još su intenzivnije kod žena u drugom stanju

31.7.2018. u 9:30/ Život i stil

Istraživanja su pokazala kako je kod trudnica zabilježen veći broj noćnih mora i intenzivnijih snova pogotovo u trećem tromjesečju

Ljudski ciklus spavanja dijeli se u pet faza od kojih je REM faza ona za koju je karakteristična pojava sanjanja. U vrijeme sna, mozak aktivno sortira nedavna iskustva i emocije te se smatra da sanjanje igra ulogu u spajanju i integriranju pamćenja i procesuiranju novih informacija. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

No, ako se ciklus spavanja prekine, a osoba se probudi u vrijeme REM faze, postoji veća mogućnost da se prisjeti onoga što je sanjala. Trudnice često imaju problema sa spavanjem u različitim stadijima trudnoće zbog povećanja razine hormona progesterona u prvom tromjesečju, stoga se tada uobičajeno javlja i nesanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi sa snom većinom se reduciraju od 12 do 16 tjedna trudnoće, no početak trećeg tromjesečja (od 28 tjedna na više) ponovno donosi povećanje tjelesne neudobnosti koja može poremetiti noćni odmor, tj. san. Kvaliteta sna se smanjuje što je vrijeme poroda bliže. Hrkanje, dizanje usred noći za odlazak u toalet ili teško disanje - sve pogoduje konstantnom prekidanju sna. 

Uz lošiji san, trudnice se suočavaju i s čestim noćnim morama te mnoge od njih proživljavaju scene u kojima im nerođeno dijete prolazi kroz nekakvu opasnost. Istraživači su razgovarali s 406 žena od 17 do 44 godina te primijetili kako one dvostruko češće imaju strašne snove od onih koje nisu u drugom stanju. 

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Znanstvenici kao razlog tome navode stres koji je u trudnoći, a pogotovo u trećem tromjesečju, pojačan te izaziva noćne more za vrijeme spavanja.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Više s weba