novo istraživanje

Imate migrene? Razmislite koliko dnevno popijete kave

Image
Foto: Thinkstock

Istraživači Sveučilišta Harvard otkrili su da konzumiranje kave može biti loše za osobe koje imaju migrene, važna je količina

8.8.2019. u 16:30/ Život i stil

Ako patite od migrena, možda je došlo vrijeme da se odreknete navike ispijanja kave. Istraživači su otkrili da konzumiranje tri ili više šalica dnevno značajno povećava rizik od napada.

Istraživanje je pratilo 98 oboljelih koji imaju "epizodne migrene" što se definira kao slabije glavobolje i do 14 dana u mjesecu. Otkrili su da ispijanje do dvije šalice kave ili drugih pića s kofeinom ne stvara nikakav problem. Ali tri šalice kave povećavaju rizik od napada za 40 posto, dok s pet šalica raste za 161 posto.

"Konzumiranje jednog ili dva pića s kofeinom dnevno ne čini se da je povezano s razvojem migrene, ali tri ili više može biti povezano s većim izgledima za glavobolju", rekla je voditeljica istraživanja Elizabeth Mostofsky sa Sveučilišta Harvard za Daily Mail. Ova bolest pogađa svaku sedmu osobu u svijetu i 400 tisuća građana Hrvatske

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Znanstvenici čiji je rad objavljen u časopisu American Journal of Medicine, rekli su da je utjecaj kofeina na migrene složen jer ovisi o dozi i učestalosti. I dok može izazvati napad, može imati i učinak protiv bolova.

Uzrok migrena nije u potpunosti razjašnjen. Potencijalni okidači uključuju stres, anksioznost, depresiju, nekvalitetni san ili hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Antistresni mineral

Ne spavate dobro? Nedostatak ovog važnog minerala možda je krivac

Više s weba