Nama se sviđa :)

Imate osjećaj krivnje zbog lijenosti? Nemojte - izgleda da lijenost produljuje život

Image
Foto: Thinkstock

Jeste li ikad samo htjeli ležati na kauču i ne raditi ništa, ali imate osjećaj kao da je to gubitak vremena? Izgleda da ipak nije

28.8.2018. u 10:40/ Život i stil

Nova znanstvena istraživanja pokazala su da je lijenost jedan od načina kako možete produljiti život. Znanstvenici su otkrili da su vrste s bržim metabolizmom sklonije izumiranju od onih koje su malo lijenije.

Ovo istraživanje dolazi zahvaljujući otkrićima objavljenima ovog tjedna u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka znanost, koja jesu ukazivala na to da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje.

Image
male stvari čine razliku

Znanstvenici otkrili kako da si produljimo život za 14 godina

Image
male stvari čine razliku

Znanstvenici otkrili kako da si produljimo život za 14 godina

Proučavanjem mekušaca, tim stručnjaka je utvrdio da su vrste s niskim potrošnjama energije preživjele mnogo duže od onih koje su imale veću potrošnju energiju. U priopćenju je Luke Strotz, postdoktorski istraživač Instituta za bioraznolikost Sveučilišta u Kansasu i Prirodoslovnog muzeja, izjavio: 

"Oni koji imaju niže zahtjeve za održavanjem energije vjerojatnije će preživjeti od onih organizama s višom stopom metabolizma." Znanstvenici se sada nadaju da mogu primijeniti ovo istraživanje u istraživanju drugih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u nadi da će zadržati dugovječnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako istraživanje navodi da postoje brojni razlozi zašto određene vrste imaju veću opasnost od izumiranja od drugih, otkrivanje da metabolizam igra ulogu u preživljavanju, pomaže poboljšati točnost određivanja vjerojatnosti izumiranja.

Međutim, metabolička stopa se smatra manjim faktorom za vrste koje pokrivaju veliki broj staništa i ekosustava, no veza između metabolizma i izumiranja češća je kod bića s niskom raspodjelom energije.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba