problemi modernog društva

Imate problema s tjeskobom? Znanstvenici s Berkeleyja imaju rješenje

Image
Foto: Pexels

Osjećate stres zbog posla ili zbog drugih stvari koji vam podižu razinu tjeskobe, znanost je došla do rješenja, samo ćete promijeniti rutinu

17.12.2019. u 10:40/ Život i stil

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Berkeley objavljeno u časopisu Nature Human Behavior pokazuje da san može pomoći u resetiranju mozga ako imate probleme s anksioznošću. Radi se o kvalitetnom i dubokom snu.

"Identificirali smo novu funkciju dubokog sna, onu koja smanjuje tjeskobu preko noći reorganizacijom veza u mozgu", rekao je jedan od glavnih autora istraživanja i profesor neuroznanosti Matthew Walker. "Čini se da je duboki san prirodni inhibitor anksioznosti sve dok je redovit i svaku večer", kaže dalje u svom izvještaju, a prenosi Inc. 

"Naše istraživanje pokazuje da nedovoljno sna povećava razinu anksioznosti i, obrnuto, da duboki san pomaže u smanjenju takvog stresa", rekao je glavni autor istraživanja Eti Ben Simon.

Istraživanje je uključivalo praćenje moždanih aktivnosti mladih odraslih osoba dok su gledali videozapise pune emocija. "Nalazi sugeriraju da nedostatak sna u većini razvijenih zemalja i izrazita eskalacija anksioznih poremećaja u istim tim zemljama možda nisu slučajni, već uzročno povezani", rekao je Walker. "Najbolji most između očaja i nade je kvalitetno spavanje tijekom noći", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Srećom, istraživači s Berkeleyja dali su savjete koji mogu pomoći: 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

  • Idite u krevet i budite se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom i ako ste noć prije loše spavali.
  • Neka temperatura u spavaćoj sobi bude niska; oko 18℃ optimalno je za hlađenje vašeg tijela tijekom sna. Nosite čarape ako su vam stopala hladna.
  • Sat vremena prije spavanja prigušite svjetla i isključite sve elektroničke ekrane i uređaje. Crne zavjese također mogu pomoći.
  • Ako ne možete zaspati, ustanite iz kreveta i učinite nešto tiho i opuštajuće dok se ne smirite. Zatim se vratite u krevet.
  • Izbjegavajte kofein nakon 13h i nikad ne idite u krevet pripiti. Alkohol je sedativ, ali ne stvara dobar san. Također blokira REM fazu spavanja, važan dio ovog ciklusa. 

>>>  Psiholog upozorava: "Toksična veza može dovesti do bolesti"

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba