OGLAS

Neugodna infekcija

Infekcije mokraćnog sustava: koji su uzroci, a koji simptomi?

Image
Foto: Thinkstock

Urinarne infekcije ubrajaju se u najčešće bakterijske infekcije. Koji su uzroci, simptomi i kako se liječe?

6.9.2017. u 13:23/ Život i stil

Infekcija mokraćnog sustava je bakterijska infekcija bilo kojeg dijela mokraćnog sustava, koji uključuje mjehur, bubrege, uretere (cijevi koje povezuju bubrege s mokraćnim mjehurom) i uretre (cijev koja dopušta mjehuru da se isprazni). Najčešče su infekcije mokraćnog mjehura ili uretre.

Koji su uzroci infekcije mokraćnog sustava?

Do njih najčešće dolazi jer bakterije ulaze u uretru i putuju do mjehura, gdje se razmnožavaju. Infekcije mokraćnog mjehura najčešće su uzrokovane bakterijama Escherichia coli (E. coli), koje su uobičajene bakterije u ljudskom crijevu. Infekcije uretre mogu biti uzrokovane E. coli ili spolno prenosivim infekcijama, kao što su herpes ili klamidija.


Bakterije u mjehuru također mogu doći do bubrega i uzrokovati infekciju bubrega (poznato kao pijelonefritis), što može uzrokovati trajna oštećenja. Infekcija u mokraćnom mjehuru, koja se ne liječi, može dovesti do toga.

Koji su simptomi?

  • jako i često mokrenje, čak i nakon što ste upravo ispraznili mjehur
  • bol ili peckanje kod mokrenja 
  • zamućen ili krvavi urin
  • bol u donjem dijelu trbuha ili leđima (bol u zdjelici za žene, rektalna bol kod muškaraca)

Znakovi infekcije bubrega mogu uključivati:

  • zimica ili noćno znojenje
  • groznica
  • bol u području bočnog, leđnog ili preponskog područja
  • 'isprana' koža ili crvenilo kože
  • mučninu i povraćanje

Koji su faktori rizika?

Veća je vjerojatnost da će žene dobiti infekciju mokraćnog sustava. Jedan od razloga za to je da žene imaju kraću uretru od muškaraca, koja je bliže anusu. Oba ova razloga objašnjavaju zašto bakterije mogu lakše doći do mokraćnog mjehura kod žena. Seksualna aktivnost također povećava rizik za žene. Pad razine estrogena, koje žene doživljavaju nakon menopauze, također može učiniti mokraćni sustav osjetljivijim na infekciju.

Osobe s oštećenim imunološkim sustavom, poput onih s dijabetesom, imaju smanjenu sposobnost borbe protiv infekcija, što može povećati rizik. Ljudi koji dugo zadržavaju urin, mogu također biti izloženi riziku infekcije mokraćnog sustava. Urin ima visoku količinu glukoze i proteina, što može dopustiti rast bakterija.

Kako se dijagnosticira, a kako liječi?

Prikuplja se uzorak urina za traženje bakterija ili nusproizvoda bakterija, kao što su crvene i bijele krvne stanice. Liječnici također mogu tražiti kulturu mokraće - u kojoj se uzorak urina kultivira  laboratoriju da se vidi raste li bakterija - što traje oko 24 do 48 sati. Taj test može pomoći liječnicima odrediti koji su antibiotici najprikladniji za liječenje infekcije.


Obično se infekcija mokraćnog sustava liječi antibioticima kako bi se spriječilo širenje infekcije u bubrege. Simptomi infekcije mjehura obično nestaju jednog do dva dana nakon početka kure.

Ozbiljnija infekcija bubrega može zahtijevati bolničko liječenje koje uključuje ubrizgavanje tekućina i antibiotika kroz venu. Infekcija mokraćnog sustava kod djece može biti ozbiljan problem jer infekcija ponekad može utjecati na rast bubrega te može zahtijevati daljnja ispitivanja kako bi bili sigurni da urin ne putuje natrag u bubrege.

Načini prevencije infekcije mokraćnog sustava

Najbolji način kako spriječiti infekciju mokraćnog sustava jest pijenje puno vode, koja  razrjeđuje urin, ispire bakterije te mokrenje nakon spolnog odnosa

Pročitajte još:


Upravo se čita

Image
obrušio se na svinjogojce

Plenković: 'Imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar. Koji je njegov interes?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba