Nevjerojatna studija

Iscjeliteljski potencijal LSD-a: pomaže u reorganizaciji mozga

Image
Foto: Thinkstock

Neuroznanstveno istraživanje psihodeličnih droga kao što su LSD i psilocibin, koje još uvijek traje, sve više pokazuju njihov iscjeljujući potencijal

1.3.2018. u 11:35/ Život i stil

U slučaju LSD-a, istraživači su napisali u nedavnom članku objavljenom u časopisu Science Reports, da moć 'iscjeljenja' proizilazi iz sposobnosti droge da pomogne mozgovima pacijenata da "poništavaju" veze koje uzrokuju trajne probleme mentalnog zdravlja poput depresije, ovisnosti i posttraumatskog stresnog poremećaja. Za ljude koji žive s kroničnom mentalnom bolešću, prilika za resetiranje mozga može im promijeniti živote, zabilježili su autori.

"Općenito sam zainteresiran za nove terapeutske alate koji mogu pomoći u liječenju psihijatrijskih poremećaja, posebno ozdravljenja od traume", rekao je dr. Selen Atasoy, glavni autor rada i postdoktorski istraživač u Centru za mozak i spoznaje na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni u intervjuu za PsyPost u utorak.

"Osjećam da kao zapadnjačka društva, obično nastojimo označiti i marginalizirati duševnu bolest umjesto da ju vidimo kao prilično normalnu reakciju na ekstremne i nenormalne okolnosti."

Iscjeliteljski potencijal psihodeličnih droga

Atasoy i njegov tim koriste jedinstvenu tehniku snimanja mozga kako bi istražili kako bi LSD mogao pomoći ljudskom mozgu u liječenju mentalnih bolesti. Nedavna istraživanja povezivanja - teoretska karta svih veza u mozgu - sugerira da mentalna bolest proizlazi iz neobičnih uzoraka povezanosti i da iscjeliteljski potencijal psihodeličnih droga potječe od njihove sposobnosti izmjene tih veza.

U svojoj studiji o sudionicima na LSD-u, tim je koristio tehniku nazvanu "spojno-harmonijsko raspadanje" kako bi pokazao načine na koje LSD mijenja veze između i unutar područja mozga.

U istraživanju, autori su analizirali fMRI podatke od 12 sudionika koji su promatrani na LSD i na placebu. Atasoy kaže kako ova nova analitička tehnika može pružiti nove spoznaje o tome kako i zašto psihodelici mijenjaju funkcioniranje mozga ljudi.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod utjecajem LSD-a, mozgovi subjekata su izrazili sklad funkcijskih valova po različitim područjima na način koji nije bio slučajan. Nazivaju to "ekspanzijom repertoara", što sugerira da su područja mozga pod utjecajem LSD-a povezana s drugim područjima s kojima obično ne rade. Nadalje, način na koji su nastale povezane veze nije slučajno, već strukturirano, što sugerira da je mozak prolazio kroz reorganizacijski proces, a ne povezivanje bez veza.

Iako je reorganizacijski proces usporen, kako su učinci LSD-a smanjivali, istraživači su otkrili da se određeni stupanj reorganizacije zadržao u mozgu, često najviše kao olakšanje od simptoma mentalne bolesti.

Naravno, prije nego što liječnici počnu razmišljati o propisivanju LSD-a za liječenje mentalnih bolesti, istraživači će morati utvrditi što točno uključuje neurološka reorganizacija koja se pojavljuje tijekom psihodeličnog iskustva, koliko dugo traje, a možda najvažnije, kako to mijenja subjektivno iskustvo osobe dugo nakon što se učinci lijeka povuku.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba