Temper tantrum

Ispadi bijesa – možete li ih spriječiti i što napraviti kad do njih dođe?

Image
Foto: Thinkstock

Postoji ideja da su djeca neposlušna, zločesta te očekivanje da kontroliraju svoje ponašanje, a ona jednostavno nisu dovoljno sazrela da to mogu

Image
Ispadi bijesa

Tatina poruka svim osuđujućim pogledima stranaca: 'Upravo gledate što je potrebno kako bi dijete postalo čovjek'

Image
Ispadi bijesa

Tatina poruka svim osuđujućim pogledima stranaca: 'Upravo gledate što je potrebno kako bi dijete postalo čovjek'

Za početak je važno postaviti jasne temelje, ispadi bijesa su u dječjoj dobi sasvim normalna reakcija i jedina moguća kod djece koja još nisu naučila kontrolirati svoje ponašanje kad na scenu stupe ljutnja, frustracija, nemogućnost da bude po njihovom i slično.

Često je roditeljima najteže izdržati da im djeca nisu sretna, vesela i zadovoljna te da ne surađuju, odnosno ne slušaju upute koje im se daju i zabrane koje ih čuvaju od opasnosti ili čuvaju roditeljske granice. Postoji ideja da su djeca neposlušna, zločesta te očekivanje da kontroliraju svoje ponašanje, a ona jednostavno nisu dovoljno sazrela da to mogu.

Pomoći može osvještavanje i ulaženje u cipele djeteta. Zamislite kako je malom djetetu kad osjeti neku napetost u tijelu, neugodu, nervozu i neku energiju koja potiče na akciju, a od njih se očekuje da poslušno kimaju glavom. Pri tome oni ne znaju što im se događa niti kako da si pomognu osim da glasno viču, udaraju, bacaju se, plaču i vrište – imaju ispad bijesa. 

Najbolji način prevencije

Djeci kao i odraslima, odgovara imati osjećaj kontrole nad situacijom, to im povećava sigurnost i barem prividno čni svijet predvidljivim mjestom, znaju što mogu očekivati. Kad im odrasli govore što da rade ili ih dovedu pred gotov čin, to može izazvati sasvim suprotnu situaciju i potaknuti neugodne emocije te ispad bijesa. Stoga je dobro djeci govoriti što će se događati, na koj način, koji plan imamo za njih i slično.

Najava je posebno važna kod aktivnosti koje dijete inače ne voli kao što je odlazak iz parkića kući, spremanje na spavanje, posjet doktoru i slično. Također, važno je djeci dati mogućnost da biraju između dvije do tri ponuđene stvari koje im onda treba i omogućiti kad odaberu.

Jasno komuniciranje pravila i očekivanja od djeteta te dosljedno pridržavanje istih, djeci povećeva osjećaj sigurnosti i pomaže im predvidjeti svoju okolinu i događanja u budućnosti. I na kraju, ne manje važno je i pitanje koliko djeci branimo stvari i postupke koji su za njih zaista opasni ili je nama nepodnošljivo da to rade, diraju i slično, a koliko smo pretjerano zabrinuti i čuvamo ih od sasvim normalnih dječjih iskustava kao što su padovi, razočaranja, neuspjeh i slično? 

Što kad se dogodi?

Kad do ispada bijesa dođe, a doći će sigurno uz najbolju moguću prevenciju, posebice ako se radi o djeci koja imaju teži temperament, jedino što može pomoći je da sve stane i dozvolimo djetetu da se "ispuše“. Pa makar to bilo i nasred trgovačkog centra. Naravno, uvijek postoji opcija i da podignemo dijete i odemo s njim na neko mjesto gdje ćemo lakše preživjeti ispad bijesa i biti zaista uz dijete kao podrška. Ali opcija da zaustavimo ispad bijesa ne postoji, a da dijete pri tome ne povrijedimo na neki način. Dakle, kad krene, čekamo da prestane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Važno je biti uz dijete, ne govoriti mu ništa, ne objašnjavati, ne postavljati pitanja. Pomaže ako i mi duboko dišemo i gledamo prema djetetu ne bi li uočili ako ono pokaže neki znak da mu sada treba zagrljaj, da traži našu pomoć na neki konkretan način i slično. Kad se dijete smiri, onda mu damo što mu je potrebno, zagrljaja, maženje, utjehu i slično. 

Nikako NE

Apsolutno ni u kojoj situaciji ne govorimo djetetu da je ono krivo zbog nečega, ne rugamo mu se, ne smijemo, ne govorimo da je mala beba i slično. Također, ne "durimo“ se ili ga oponašamo ne bi li dokazali poantu. Time ćete povrijediti dijete i u najboljem slučaju, ono neće razumijeti što mi to sada radimo te ga dodatno frustriramo.

Većoj djeci možemo reći da odu u svoj "kutak“ gdje se inače smiruju pa kad se smire da dođu k nama, da ne želimo s njima biti kad se tako ponašaju s naglaskom na ponašanju, a ne njima kao osobama. Također, kad se djeca smire, možemo im reći da nam je žao da su bili tako ljuti, frustrirani, bijesni, što god prepoznamo i možemo pričati i pokazivati kako izgleda kad se mi ljutimo te im tako modelirati reakcije na neugodne emocije koje su društveno prihvatljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Sunčana Rokvić, magistra psihologije, radi kao dječji psiholog u Savjetovalištu za rani razvoj Telefončić te Savjetovalištu Žiraha – savjetovalištu za djecu i odrasle; u procesu je edukacije za geštalt psihoterapeuta. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba