mjesec ružičaste vrpce

Ispovijest liječnice oboljele od opake bolesti od koje svakodnevno liječi svoje pacijentice - raka dojke

30.9.2015. u 17:48/ Nives Polovina Barun

Crne statistike kažu da u Hrvatskoj na godinu, 2075 žena oboli od raka dojke, a umre njih čak 1000. Uglavnom zbog lijenosti, jer na pregled dolaze prekasno. Otkriju li karcinom u ranoj fazi, vjerojatnost izlječenja je čak 95 posto. Vesna iz naše priče, bori se protiv ove opake bolesti koja ubija žene

Prije samo pola godine, liječnica Vesna Ramljak uočila je sumnjivu kvržicu na svojoj dojci. Dijagnoza joj je samo potvrdila ono što je duže vrijeme sumnjala. Nije uspjela izmaći karcinomu dojke. Istoj onoj bolesti od koje svakodnevno liječi svoje pacijentice.

"Ja sam osjetila da nešto ne štima, mamografija je bila u redu i svi su mi govorili da ništa nema, pa nema. Ja sam izinstirala na tome da bolje pogledaju i onda smo ga našli. To je šok, ali ja sam to sportski prihvatila", kaže Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica Europa Donna Hrvatska.

Image
veći broj žena na pregledima

Angelina Jolie dala dobar primjer: sada je i znanstveno dokazano da je podigla svijest o raku dojke

Image
veći broj žena na pregledima

Angelina Jolie dala dobar primjer: sada je i znanstveno dokazano da je podigla svijest o raku dojke

Znala je Vesna da mora dalje. Ne samo zbog sebe, već i svojih pacijentica kojih je iz godine u godinu sve više. Naime, zadnji podaci iz 2013. govore da 2075 žena na godinu oboli od raka dojke, a umre njih čak 1000.

"Pitala sam se zašto baš ja, ali kad ti se desi, shvatiš da imaš dva života, a drugi ti počne onda kad shvatiš da imaš samo jedan. Puno stvari se promijeni. Nije svako zlo za zlo, koliko god morbidno zvučalo. Meni je ovaj rak pomogao da neke stvari promijenim", kaže liječnica Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim velikih životnih promjena, ova je liječnica odlučna u borbi da se crne statistike smanje. Udruga Europa Donna Hrvatska, čija je Vesna predsjednica, intezivno prikuplja novac za aparat za intraoperativno zračenje kojim bi žene odmah nakon operacije bile i ozračene.

"Apleiram na žene da se ne boje, da to nije kraj svijeta. To nešto što se mora maknuti, to se rješava. Tumor koji se otkrije u ranoj fazi, 95 posto je izlječiv", kaže liječnica Ramljak.

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Pravilna prehrana i redovito vježbanje čak u 25 posto slučajeva smanjuju rizik od nastanka ove bolesti. 

"Rak nije smrtonosna bolest. Rak dojke postaje kronična bolest. Na kraju krajeva, od nečega se moraš razboljeti. Svakog dana, svake sekunde, shvatiti koliko smo blagoslovljeni i koliko imamo toga. I da nije ništa tako crno", kaže liječnica Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec listopad posvećen je kampanji Darujmo ružičasti život s ciljem osvješćivanja o važnosti pregleda dojki. Nagovorite najdraže žene u svom životu da svoje zdravlje uzmu u svoje ruke.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Više s weba