velika stvar

Istaknute osobe iz javnog života podržale studentski projekt 'Budi mRAK'

Image
Foto: Promo

Studenti medicine bore se protiv predrasuda informirajući mlade u srednjim školama o sigurnoj i besplatnoj prevenciji raka koji može nastati kao posljedica HPV infekcije

2.6.2019. u 14:24/ Promo

Budući liječnici, studenti hrvatskih medicinskih fakulteta, prepoznali su potrebu sustavne edukacije mladih o važnosti prevencije i pokrenuli projekt „Budi mRAK“ kako bi informirali učenice i učenike o dostupnim oblicima prevencije bolesti koje uzrokuje HPV infekcija.

U samo posljednja dva mjeseca, studenti su u četiri hrvatska grada, u ukupno 26 srednjih škola održali interaktivne radionice u ukupno 113 razreda, ispred više od 2.600 učenika i učenica. Cilj je na ovaj način srušiti predrasude koje su rezultat neznanja te ključna prepreka u donošenju informiranih odluka o zdravlju.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(FOTO: Promo)

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, i za dječake i za djevojčice, no još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi još jednom podsjetili na važnost edukacije i informiranja o bolestima uzrokovanim HPV infekcijom, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka, koji se obilježava od 26. do 31. svibnja, studenti su na jednom mjestu okupili brojne predstavnike dionika iz zdravstvenog sustava, stručnjake te poznate osobe iz javnog života, poput Jelene Veljače, Ide Prester, Brune Šimleše, Tomislava Ricova, Tare Thaller, Mie Rkman i drugih.

„Budući da smo i sami, ne tako davno, bili u srednjim školama, lako nam je poistovijetiti se sa srednjoškolcima i na njima blizak i zanimljiv način približiti temu odgovorne brige za vlastito zdravlje. Kroz edukacije koje držimo u srednjim školama, susreli smo se s učenicima i učenicama koji su pokazali veliki interes za cijepljenje protiv HPV-a“, istaknula je nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo iz Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske – CroMSIC, Kristina Stamenković, i pozvala sve predstavnike medije, stručne i šire javnosti da podrže projekt putem društvenih mreža i postanu mRAK ambasadori. 

Upravo se čita

Image

Svećenicima zbog povišice, plaće i 1040 eura. Pitali smo vas kad ste je vi primili: 'Uf...'

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(FOTO: Promo)

Projekt možete podržati putem Facebook stranice Budi MRAK i Instagram stranice budi_mrak dijeljenjem sadržaja uz heštegove #budiMRAK i #izbjegniRAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodan problem

Imate prištiće na grudima? Evo koji su mogući uzroci i što napraviti

Više s weba