Trk u kupovinu

Istina je, postoji dijeta za prirodno povećanje plodnosti. I doista radi

Image
Foto: Thinkstock

Problemi s plodnošću pogađaju veliki broj parova, ali promjene u prehrani mogu je povećati za gotovo 70 posto

7.8.2018. u 8:16/ Život i stil

Oko 15 posto parova ima problema sa začećem, budući da naš novi način života uvelike utječe na plodnosti. Stres, neispravna i nutritivno slaba prehrana te užurbanost mogu značajno 'uzeti mah' kada se radi od plodnosti. 

Međutim, male promjene u vašem dnevnom meniju mogu učiniti čuda. Dijeta za plodnost uključuje jednostavne namirnice, a može učiniti čuda. 

1. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Hrana bogata antioksidansima pomaže povećati plodnost i kod žena i kod muškaraca, a to se prvenstveno odnosi na cink i folnu kiselinu. Antioksindasni blokiraju učinak štetnih tvari u tijelu i onemogućuju im da štete spolnim stanicama. 

Koncentrirajte se na hranu poput orašastih plodova, voće, povrće i žitarice. U njima ćete pronaći obilje vitamina C, E, beta-karotena itd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

2. Započnite dan na pravi način

Ženama se preporuča da u sklopu dijete za plodnost konzumiraju veliki doručak. Istraživanje je dokazalo da bi obilan doručak mogao ublažiti učinke sindroma policističnih jajnika koji uvelike utječe na plodnost. 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Žene koje su doručkovale 'kraljevski' ovulirale su 30 posto više od onih koje ga nisu jele. 

3.  Zaboravite na nezdravo 

Osim za bolje zdravlje, vrijedno je izbjegavati trans masti za poboljšanu plodnost. Najviše ih ima u procesuiranoj, umjetnoj, prženoj hrani i slasticama. Istraživanje je pokazalo da je prehrana bogata trans mastima povezana s problemom neplodnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedite zdrave masti koje dolaze iz prirodnih izvora poput maslinovog ulja. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

4. Smanjite s kruhom, tjesteninom i rižom

Dijeta siromašnija ugljikohidratima preporuča se ženama koje boluju od sindroma policističnih jajnika. Mnogi tvrde da takav način prehrane oomgućava gubitak kilograma, bolju kontrolu inzulina i redoviti menstrualni ciklus. 

U studiji su predstavljeni šokantni rezultati koji pokazuju da žene koje konzumiraju mnogo ugljikohidrata imaju čak 78 posto veći rizik za biti neplodne od onih koje konzumiraju umjerene količine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Zamijenite izvore proteina

Preporuča se da svoj uobičajeni izvor proteina odnosno meso zamijenite biljni izvorom poput mahunarki, orašastih plodova, leće i sjemenki. Prehrana bogata nutrijentima iz biljnih izvora, navodno, smanjuje rizik od neplodnosti za 50 posto. 

6. Isprobajte multivitamine

Žene koje redovito unose multivitamine suplemente su, u pravilu, i plodnije. Posebno su korisni multivitamini koji sadrže folnu kiselinu, a ženama koje pokušavaju zatrudnijeti preporuča se unos vitamina E, B6 i zelenog čaja. 

Istraživanje je pokazalo da je, nakon tri mjeseca unosa multivitamina, 26 posto žena začelo za razliku od njih samo 10 posto koje ih nisu konzumirale. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
nekoliko listića za zdravlje

Pomoć iz vrta: čaj od lovora spašava kašljem izmučena pluća

Više s weba