djeca 'za naručiti'

Istražili smo gdje su granice umjetne oplodnje i što se po tom pitanju smije u Hrvatskoj

3.2.2017. u 19:24/ Silvije Štrbac

Tehnologija je otišla toliko daleko da je pop zvijezda Beyonce navodno čak izabrala spol beba

Image
šokirali javnost

Imućnim parovima nude izbor spola djeteta!

Image
šokirali javnost

Imućnim parovima nude izbor spola djeteta!

Nakon objave da je trudna, Beyonce se mora suočiti s novinskim nagađanjima da su blizanci plod medicinski potpomognute oplodnje, koji su danas preplavili medije.

Tehnologija je otišla toliko daleko da je pop zvijezda navodno čak i izabrala spol beba. U Hrvatskoj su takve stvari još uvijek zakonom zabranjene. Za hrvatske pojmove to je još daleka budućnost. Doktor Erden Radončić, uži je specijalist humane reprodukcije. Tvrdi, naš zakon to ne dozvoljava.

 "Želim muško ili želim žensko, zakonski je to naprosto regulirano i nemamo o čemu tu razgovarati. A ako se radi o nekakvom problemu, bolesti, onda već su stvari specifične i onda ih upućujemo u specifične centre gdje se to može odraditi. Manje-više većinom od nas idu u Češku. Onaj tko je platežno sposobniji to uredno odradi u Španjolskoj, Belgiji ili u Nizozemskoj", kaže Erden Radončić

Neke genetske bolesti poput hemofilije, majke prenose isključivo na mušku djecu, pa biraju roditi samo curice. Izvan Europe potražnja je golema za dječacima. U zemljama Bliskog i Srednjeg istoka je to toliko uzelo maha da u principu svi biraju samo mušku djecu. To su dosta zahtjevni i skupi postupci u koje treba jedna država prilično investirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicina je jako uznapredovala. No, može li recimo Beyonce danas dizajnirati bebu određene boje očiju ili kose ili s kvocijentom inteligencije višim od 200? 

"Nije to baš još toliko detaljno, taj naš genom, nije toliko detaljno sekvencioniran da bi se baš u te detalje moglo intervenirati. Postoje određene stvari. Sigurno da će, ako već sada nije nešto moguće, možda za pet ili deset godina ili možda malo više biti u stanju. Ne trebamo imati taj strah super bebe, super ljudi. Za sve postoji taj određeni gen da li će vam imati srce sportaša, ili skočni zglob da možete skočiti kao Dražen Petrović ili da imate dovoljna broj sinapsi u mozgu pa budete nekakav Newton ili Einstein. Dakle sve to postoji, ali za to treba još dugo godina", kaže Radončić. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Pa će Queen B. ipak roditi preslatke male tamnopute kovrčave glavice. Svojom je fotografijom trudnoće na Instagaramu Beyonce ušla u Guinnesovu knjigu rekorda s  više od 9 milijuna lajkova. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba