hodajuće tablete zdravlja i sreće

Istražili smo kako kućni ljubimci utječu na vaše zdravlje

27.4.2015. u 17:35/ RTL

Imate li kućnog ljubimca? Ako je odgovor negativan, savjetujemo vam da ga što prije nabavite. Dlakava četveronožna bića koja nam tako lako uđu pod kožu, zapravo su hodajući lijekovi za mnoge bolesti

Jedni imaju krila, drugi peraje. Neki su bez nogu, no najviše je ipak onih dlakavih, koji laju i mijauču. A svima je zajedničko jedno – njihovi vlasnici okupani su ljubavlju. Nekad čak i doslovce.

Suzanina ljubav je tri i pol godišnji Kan, spašen iz azila. U parku za pse društvo mu pravi oveći vršnjak Soho. Obojica sretno mašu repom. A da rep imaju njihovi vlasnici, mahali bi i oni.

Uz što vas čine sretnijima, kućni ljubimci su i ljekoviti. Brojna istraživanja dokazala su da vlasnicima snižavaju tlak i kolesterol, djecu štite od alergija, obogaćuju društveni život, a ponekad ga čak i spašavaju.

"Psi mogu predvidjeti nekakve napade epilepsije, mogu prepoznati određene bolesti, mogu namirisati rak kod ljudi", otkrio je veterinar Branimir Rebselj.

I mace svojim vlasnicima donose porciju zdravlja, najčešće psihičkog.

"Mi smo imali malog pinča koji je bio jako vezan za mog supruga jedna kujica i ona je stalno bila kod njega u krilu i on je uginuo. Moj muž je bio laganio depresivan i zbog toga mačka je skočila u krilo. Od onda je ona njegov pas. Ona spava na njemu i sjedi na njemu", ispričala je Danijela Nađ, vlasnica mačke.

"Najpoznatije je kod mačaka koje znaju svojim predenjem toliko umirivati ljude da čak se vjeruje da djeluju preventivno na srčane bolesti kod ljudi", dodao je Rebselj.

Stoga ne čudi što više od 60 posto domova diljem svijeta ima kućnog ljubimca. Oni su jednostavno – hodajuće tablete zdravlja i sreće.

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba