dob trudnice

Istraživači otkrili kada je najbolje doba za rađanje ako želite pametno dijete

Image
Foto: www.profimedia.hr

Starije majke češće rađaju pametniju djecu od žena u dvadesetim godinama, otkriva novo istraživanje

15.7.2019. u 16:17/ Život i stil

Već znamo da se danas ljudi sve kasnije odlučuju se za roditeljstvo. Postoje dokazi da trudnoća pomaže kod sprječavanja gubitka pamćenja, ali i produžuje životni vijek. Istraživači su se bavili i kognitivnim sposobnostima djece ovisno o dobi mame.

Znanstvenici sa Londonske škole ekonomije pregledali su podatke studije Millenium Cohort Study i otkrili da starije mame, posebno one koje su rodile u 30-ima, imaju veću šansu za rađanje inteligentnije djece u odnosu na mame koje su rodile mlade.

Istraživanje je obuhvatilo 18 000 britanske djece i utjecaj majčine dobi, otkrili su da su rezultati kognitivnih testova djece majki od 30 godina bolji od onih kojima su mame rodile u 20-ima ili 40-ima. Njihove vještine čitanja, razmišljanja i pamćenja testirane su u dobi od 10 ili 11 godina.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mame imaju više vremena

Mame u tridesetima već su se posvetila karijeri i imaju više vremena i resursa za odgajanje djeteta. "Danas starije majke imaju više u prednosti nego mlađe majke - na primjer, dobro su obrazovane, manje je vjerojatno da će pušiti tijekom trudnoće i ostvarene su u svojim poslovima", izjavili su istraživači za Daily Mail.

"Kognitivne sposobnosti su same po sebi važne, ali je i važan način na koji dijete kasnije živi - obrazovanje, interesi i zdravlje", objasnila je autorica istraživanja dr. Alice Goisis.

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Više s weba

Pročitajte još

Image
Deset najčešćih

Simptomi neplodnosti: kako prepoznati neplodnost kod žena i muškaraca

Više s weba