Istraživanje otkrilo

Tajna dugovječnosti: ako radite ove tri stvari, živjet ćete sedam godina dulje

Image
Foto: Thinkstock

Ne samo da ćete slaviti više rođendana, već ćete i bolje živjeti, kažu istraživači

15.1.2018. u 12:15/ Život i stil

Nova studija izmjerila je prednosti zdravog načina života kao nikada prije: prvi put, znanstvenici su povezali tri stvari - nepušenje, održavanje normalne težine i umjerenu konzumacija alkohola - sa sedam dodatnih godina života.

Istraživanje, objavljeno u Health Affairs, također je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta. Autori studije nadaju se kako će njihovo otkrića biti poziv ljudima da promijene nezdrave obrasce ponašanja.

Da bi ispitali učinke specifičnih zdravstvenih ponašanja na dugovječnost, istraživači sa Sveučilišta Michigan i Instituta Max Planck za demografska istraživanja u Njemačkoj analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, anketirajući ih o njihovom zdravlju i načinu života svake dvije godine.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Sveukupno, muškarci i žene u istraživanju imali su očekivani životni vijek od 77.7 i 81.4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili i imali su indeks tjelesne mase manji od 30 (prag za pretilost) obično žive četiri do pet godina dulje od opće populacije. Te su godine bile zdrave, s nekoliko izvješća o invalidnosti ili ograničenjima u svakodnevnim aktivnostima poput izlaska iz kreveta, hodanja i prehrane.

Kada su istraživači uključili i konzumaciju alkohola, otkrili su da oni koji su umjereno pili - manje od 14 pića tjedno za muškarce i sedam za žene - živjelo sedam godina duže od opće populacije i da su te godine uglavnom bile također bez invaliditeta.

"Ovaj nalaz ima implikacije ne samo za pojedince i njihove obitelji, već i za zdravstveni sustav u cjelini", rekao je voditelj studije Neil Mehta sa Sveučilištu u Michiganu, koji je nazvao i ove dodatne godine "ogromnom beneficijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iznimno osjetljiva koža

Pravilna njega novorođenčeta nije tako jednostavna

Više s weba