slatke bebe

Istraživanje otkrilo što bebe nasmijava i kako pokazuju ljubav

Image
Foto: www.profimedia.hr

Autori istraživanja slažu se da su, iako je analizirani uzorak bio vrlo malen, rezultati zanimljivi

5.12.2019. u 15:45/ Život i stil

Malo stvari u životu može izazvati takvu sreću kao što je osmijeh vaše bebe. Osjećate se posebno i želite što više uživati u tome. Izgleda da bebe savršeno razumiju da želimo da nam uljepšaju dan svojim sretnim licima. Zanimljivo je da je istraživanje sa Sveučilišta San Diego otkrilo da bebe svjesno nasmijavaju svoje mame jer očekuju da im vrate osmijeh.

U studiji je sudjelovalo 13 beba u dobi od 4 do 17 tjedana zajedno sa svojim mamama. Analizirali su ponašanje beba i mama. Htjeli su vidjeti što se događa kada se mame i bebe zajedno smiju i kada se nitko od njih ne smije. Također su proučavali što se događa kada se samo mama smije i kada se samo beba smije. Kako bi izmjerili efekte tih ponašanja, znanstvenici su koristili robote, psihologiju i informatiku.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: Pixabay.com)

Namjerni osmijeh

Bebe pokazuju poseban osmijeh kada se mame smiju, ali nije svako mamino ponašanje imalo istu reakciju. Bebe se samo smiju mamama kada su se one posebno nasmijale njima, što su znanstvenici i očekivali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su se mame već smijale, a onda se okrenule bebama, dogodilo se suprotno. Bebe nisu uzvratile osmijeh. Bebe su uzele u obzir vrijeme i okolnosti smijeha, baš kao što rade komičari sa svojom publikom. Odnosno, moraju biti spontani i isključivo usmjereni prema njima.

Znanstvenici koji su provodili eksperiment potvrdili su da je igra nužna za bebin smijeh. Stručnjaci potvrđuju da bebe uče oponašanjem. Njihova percepcija je vrlo oštra u ranoj dobi i sve što se radi s njima stvara neurološki odgovor. Stoga ako beba vidi kako se njezina mama dok gleda u nju, ona će ju kopirati. 

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Autori studije slažu se da su, iako je analizirani uzorak bio vrlo malen, rezultati zanimljivi. Naglasili su da su istraživanjem utvrđene osnove interakcije između beba i roditelja, nešto što dosad nije bilo istraženo. Djeca uče od malih nogu, ali i sudjeluju u interakciji, prenosi Brightside.me

Više s weba

Pročitajte još

Image
nekoliko listića za zdravlje

Pomoć iz vrta: čaj od lovora spašava kašljem izmučena pluća

Više s weba