Želimo sve više

Istraživanje pokazalo da hrana bogata mastima i ugljikohidratima djeluje kao droga

Image
Foto: Thinkstock

Kombinacija ugljikohidrata i masti najviše nas zadovoljava, ali izaziva 'ovisnost'

19.6.2018. u 13:15/ rtl.hr

Konvencionalni vodiči za zdravu prehranu potiču unos svih makronutrijenata u jednakom omjeru.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale proveli su studiju kojom su dokazali da nas obroci koji sadrže masti i ugljikohidrate više zadovolje nego jela u kojem prevladava samo jedan od njih.

Centar u mozgu za 'nagrađivanje' ocjenjuje hranu koja kombinira masti i ugljikohidrate boljom jer smo se navikli na uvriježeno mišljenje da takva kombinacija pruža najviše kalorija.

"Naše istraživanje potvrdilo je da mozak precjenjuje energetsku vrijednost hrane kada su ova dva nutrijenata kombinirana", objasnila je voditeljica istraživanja Dana Small.

(FOTO:Thinkstock)

Ispitanicima su također pokazane slike hrane koja sadrži šećer, masti, proteine, ugljikohidrate u različitim omjerima te one koja kombinira masti i ugljikohidrate.

Većina je ispitanika bila spremnija platiti veću cifru za kombinirani obrok, a skenovi mozga pokazali su da se centar za nagrade aktivirao najviše na obroke s mastima i ugljikohidratima i to čak više nego na najdražu hranu pojedinog ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je hrana najčešće fast food hrana jer masti i ugljikohidrati ne postoje prirodno zajednički u jedoj hrani. Pizze i hamburgeri na mozak djeluju kao droga što je vidljivo iz reakcija centra u mozgu.

Ova je studija dokaz da moderna hrana vodi velikoj kriz pretilosti, a ljudi moraju osvijestiti svoje prehrambene odluke.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
nakon idu kući!

VIDEO Pogledajte trenutak kad su hrvatski parovi s djecom došli na aerodrom i krenuli na put za Hrvatsku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Najčešći oblik artritisa

Najbolja prehrana za osteoartritis: koje namirnice jesti, a koje izbjegavati

Više s weba