Želimo sve više

Istraživanje pokazalo da hrana bogata mastima i ugljikohidratima djeluje kao droga

Image
Foto: Thinkstock

Kombinacija ugljikohidrata i masti najviše nas zadovoljava, ali izaziva 'ovisnost'

19.6.2018. u 13:15/ rtl.hr

Konvencionalni vodiči za zdravu prehranu potiču unos svih makronutrijenata u jednakom omjeru.

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale proveli su studiju kojom su dokazali da nas obroci koji sadrže masti i ugljikohidrate više zadovolje nego jela u kojem prevladava samo jedan od njih.

Centar u mozgu za 'nagrađivanje' ocjenjuje hranu koja kombinira masti i ugljikohidrate boljom jer smo se navikli na uvriježeno mišljenje da takva kombinacija pruža najviše kalorija.

"Naše istraživanje potvrdilo je da mozak precjenjuje energetsku vrijednost hrane kada su ova dva nutrijenata kombinirana", objasnila je voditeljica istraživanja Dana Small.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO:Thinkstock)

Ispitanicima su također pokazane slike hrane koja sadrži šećer, masti, proteine, ugljikohidrate u različitim omjerima te one koja kombinira masti i ugljikohidrate.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Većina je ispitanika bila spremnija platiti veću cifru za kombinirani obrok, a skenovi mozga pokazali su da se centar za nagrade aktivirao najviše na obroke s mastima i ugljikohidratima i to čak više nego na najdražu hranu pojedinog ispitanika.

Takva je hrana najčešće fast food hrana jer masti i ugljikohidrati ne postoje prirodno zajednički u jedoj hrani. Pizze i hamburgeri na mozak djeluju kao droga što je vidljivo iz reakcija centra u mozgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je studija dokaz da moderna hrana vodi velikoj kriz pretilosti, a ljudi moraju osvijestiti svoje prehrambene odluke.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
a nisu noćne more

Budite se s intenzivnim otkucajima srca? Ovo su najčešći razlozi zašto vam se to događa

Više s weba