OGLAS

nije u šoldima sve

Istraživanje pokazalo: Sretniji smo kada vježbamo, nego kada imamo puno novca

Image
Foto: Pexels

Ako vam treba motivacije da se pokrenete, na pravom ste mjestu. Vježbanje nas više usrećuje od novca

11.4.2020. u 8:00/ Život i stil

Novcem ne možemo kupiti sreću, ali vježbanjem možemo. Znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Oxford dokazali su da nas redovita tjelovježba može učiniti zaista sretnima i psihički jakima. Rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu The Lancet Psychiatry.

Pojedinci koji su redovito vježbali imali su 18 loših dana (mislimo na dane u kojima se osoba psihički loše osjeća) manje u godini od onih koji nisu vježbali. Također, oni koji su vježbali osjećali su se jednako dobro kao osobe koje ne vježbaju, ali zarađuju više od 25.000 dolara na godinu.


Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"Razlika u psihičkom zdravlju između pojedinaca koji sudjeluju u kolektivnim sportovima i onih koji uopće ne vježbaju ista je kao i razlika u zadovoljstvu koje uzrokuje 25.000 dolara godišnje, između onih koji imaju te novce i onih koji ih nemaju", objašnjava voditelj studije Sammi R. Chekroud sa Oxforda.

Tjelovježba se odavna povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara i dijabetesa, no tek se u posljednje vrijeme počela povezivati sa dobrobitima vezanim uz psihičko zdravlje.

Kako bi ovo istražili, znanstvenici su proučili podatke prikupljene od više od milijun odraslih osoba. Došli su do zaključka da bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti - od brige za djecu, kućanskih poslova, odlaska u teretanu, hodanja ili bicikliranja pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. Timski sportovi su još učinkovitiji. No, važno je i reći da ne treba pretjerivati. Dovoljno je vježbati tri puta tjedno po 45 minuta za odlične rezultate.


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba