Četiri čimbenika

Istraživanje pokazalo: zbog ovog će vaša djeca izrasti u kriminalce

Image
Foto: Thinkstock

Istraživači su skoro četiri desetljeća pratili djecu, koja su sad 38-godišnjaci, te usporedili podatke o njihovom životu kako bi saznali što je presudilo jesu li postali kriminalci ili ne

14.12.2016. u 14:15/ Sanja Miler

Grupa istraživača kažu da su otkrili koja četiri faktora u djetinjstvu utječu tko će postati kriminalac u odrasloj dobi. Studiju vodi Avshalom Caspi sa Sveučilišta Duke i bit će objavljena u novom izdanju časopisa Nature Human Behaviour.

Koristili su se podaci prikupljeni tijekom kohortnog istraživanja koje je trajalo skoro četiri desetljeća na djeci rođenoj u Dunedin, na Novom Zelandu. Oni mogu biti korisni i za procjenu kolika je mogućnost da će djeca postati pušači i pretili.

Subjekti istraživanja sada imaju 38 godina i procjenjivani su tijekom cijelog života. Kako bi dobili najnovije podatke, intervjuirali su ih i usporedili njihove zdravstvene kartone.

Faktori koji predviđaju kriminalne sklonosti vrlo su slični faktorima koji predviđaju moguće zdravstvene probleme i nezaposlenost, jer većinom je to slučaj kod istih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada znanstvenika je da će istraživanje pomoći u ulaganju država u najučinkovitije programe i na područjima gdje je to najpotrebnije.

Četiri najbitnija faktora:

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

1. odrastanje u okruženju s niskim socioekonomskim statusom

2. zlostavljanje u djetinjstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. loši rezultati na IQ testiranju u ranoj dobi 

4. niska razina samokontrole u djetinjstvu 

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba