roditeljstvo

Iva Brčić: Kako smiriti dijete kad ima ispade bijesa?

12.8.2019. u 15:10/ Selma Sakić

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa 'Najsretnija beba, objasnila je što su ispadi bijesa i kako roditelji mogu smiriti djecu

"Ispadi bijesa se mogu javiti kod male djece, već pri kraju prve godine pa dalje. Javljaju se zbog problema u komunikaciji. Zapravo dijete smatra da ga roditelj nije čuo i da ne zna što ono hoće. Dijete ne zna što napraviti i onda nekako želi dobiti pažnju roditelja", objašnjava Iva Brčić te dodaje da roditelji najčešće svojim govorom tijela ne pokazuju da razumiju dijete i to je jedan od glavnih razloga ispada bijesa. 

"Ispadi bijesa nisu nešto nužno što se mora preživjeti. Često čujemo 'to je faza i to je tako'. Kroz pravilnu komunikaciju, oni se mogu skroz eliminirati", kaže dalje i objašnjava da se sve može uz komunikaciju koja je prilagođena djetetu.

"Roditelji trebaju biti djetetovo ogledalo. Kad dijete ima ispad bijesa, treba u roditeljima vidjeti sebe. Ton glasa treba biti takav da dijete osjeti empatiju, svoju emociju, a govorom tijela ga trebamo oponašati. Dijete najbolje razumije govor tijela jer centar za logiku i govor nisu dovoljno razvijeni i moramo se prebaciti na ono što dijete može razumjeti", kaže te naglašava da je važno da roditelji izgovaraju djetetovo ime jer se često događa da dijete ni ne zna da roditelji s njim razgovaraju.

Vrlo je važno da roditelji reagiraju na djetetove emocije i da dijete zna da smo ga razumjeli. Roditelji trebaju naučiti dijete kako da se poveže sa svojim emocijama, ali i kako da ih izraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa "Najsretnija beba", održava različite radionice i edukacije koje su vezane za odvikavanje od pelena, spavanje beba i djece, ispade bijesa i mnoge druge teme koje roditeljima mogu stvoriti glavobolje. Za više informacija javite se na najsretnijabeba@gmail.com

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba