savjeti

Iva Brčić: 'Odvikavanje od pelena može započeti već sa šest mjeseci'

5.7.2019. u 15:18/ Selma Sakić

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa 'Najsretnija beba, objasnila je kada roditelji mogu započeti s ovom promjenom

"Već sa šest mjeseci starosti možemo krenuti u odvikavanje od pelena. Kad dijete počne čvrsto sjediti obično krećemo s uvođenjem krute hrane, a onda možemo početi s odvikavanjem od pelena. Tada je zapravo najjednostavnije jer beba još nije toliko zainteresirana za okolinu, ne hoda, ne trči, nije toliko aktivna. Sjedi gdje je stavimo i igra se sa svojim ručicama i igračkama. Tada je vrlo lako možemo odviknuti, samo moramo biti ustrajni i paziti kad beba treba otići na tutu jer nam ne može ništa reći. Ali tada je najjednostavnije", ispričala nam je Iva Brčić, edukatorica svjetski renomiranog programa - The Happiest Baby i dalje objašnjava kako izgleda takav "trening". 

"Ujutro kada se beba probudi stavimo je na tutu, svaki put kad nešto pojede ili popije stavimo je na tutu kako bi se organizam naviknuo. Kad se beba probudi, skinemo joj pelenu i stavimo je na tutu kako bi se organizam naviknuo. Možemo koristiti i različite zvukove koji s vremenom dijete mogu potaknuti da obavi nuždu", dalje dodaje i objašnjava da se rezultati mogu vidjeti već nakon mjesec dana. 

Drugi termin za odvikavanje

"Za odvikavanje od pelena treba čekati da dijete bude spremno, a to je negdje s 18 mjeseci. Tada je to dosta nezgodno, djeca počinju hodati, proučavati okolinu i jako teško ih je nagovoriti da negdje mirno sjede. Tada djecu treba jako dobro slušati i gledati. Djeca obično znaju reći: 'piškiti i kakati'. Počnu skidati pelenu sa sebe, idu za mamom i tatom u kupaonicu da vide što rade. To su neki znakovi da je dijete spremo, ali moramo biti jako kreativni da dijete uopće nagovorimo da sjedi. Djeci je minuta sjedenja kao vječnost", dodaje. 

Iva Brčić, certificirana edukatorica programa "Najsretnija beba", održava različite radionice i edukacije koje su vezane za odvikavanje od pelena, spavanje beba i djece, ispade bijesa i mnoge druge teme koje roditeljima mogu stvoriti glavobolje. Najsretnija beba Hrvatska održava svakog utorka u 21 sat, webinar Odvikavanje od pelena, te svakog tjedna radonice Holističko majčinstvo. Za više informacija javite se na najsretnijabeba@gmail.com

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljan društveni problem

Svjetski dan prevencije samoubojstava: Veliki porast suicida kod djece i mladih u Hrvatskoj

Više s weba