Rizici i prednosti

Izgleda da carski rez ipak ima nekih prednosti, kažu istraživači

Image
Foto: Thinkstock

Studije su proučavale dugoročne rezultate kod žena koje su imale carski rez u usporedbi s onima koje su vaginalno rodile

14.2.2018. u 15:10/ Život i stil

Čini se da operacija kirurškog zahvata kako bi dobili dijete nema puno prednosti, ali izgleda bi carski rez mogao ipak skrivati neke. Stručnjaci upozoravaju da to ne znači da biste trebali tražiti carski rez, osim ako je to neophodno.

Studija u PLOS Medicine zaključila je da žene koje rode carskim rezom imaju manji rizik od urinarne inkontinencije. Dr. Sarah Stock, koja istražuje prijevremeni porod na Sveučilištu Edinburg u Škotskoj, sa svojim timom pregledala je jedan randomizirani kontrolirani pokus i 79 studija, u koju su bile uključene gotovo 30 milijuna žena.

Studije su proučavale dugoročne rezultate kod žena koje su imale carski rez u usporedbi s onima koje su vaginalno rodile.

Otkrili su da bebe koje su na svijet došle carskim rezom, imaju povećan rizik od astme do svoje 12. godine života i povećan rizik od pretilosti do pete godine. Tim nije razdvojio po planiranim ili hitnim carskim rezovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizici i prednosti carskog reza

Postoji nekoliko potencijalnih prednosti carskog reza. Većina carskih rezova zakazana je u 39. tjednu trudnoće, tako da liječnici znaju nekoliko minuta nakon poroda treba li dojenčad operaciju zbog problemea poput kongenitalne bolesti srca.

Planirani carski rez također smanjuje rizik od ozljeda kod rađanja kao što je asfiksija (deprivacija kisika), distrozija ramena i prijelomi. Postoje i rizici povezani s carskim rezom - osobito ako žena planira ponovno biti trudna..

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Pobačaji i placenta previa (kada placenta pokriva vrat maternice), rizici su povezani s carskim rezom. Osim toga, žene koje imaju carski rez također imaju povećan rizik za akcesiju placente (kada krvne žile postaju duboko u stijenki maternice i ne mogu se lako odstraniti tijekom porođeja) i placentalni poremećaj (kada se placenta odvoji od maternice).

Ožiljak od carskog reza može otežati buduće porode jer povećava rizik od ozljeda crijeva ili mokraćnog mjehura i pretjeranog krvarenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Deset najčešćih

Simptomi neplodnosti: kako prepoznati neplodnost kod žena i muškaraca

Više s weba