ne zna se zašto

Iznenađujuće otkriće: muškarci koji puše marihuanu imaju veći broj spermija

Image
Foto: www.profimedia.hr

Očekivalo se da će studija potvrditi rezultate prethodnih koje su ukazivale na to da konzumacija droga ima loš učinak na preproduktivno zdravlje muškaraca

11.2.2019. u 12:42/ Život i stil

Suprotno očekivanjima, znanstvenici s Harvarda došli su do saznanja da pušenje marihuanu značajno povećava broj spermija.

Očekivali su da će njihova studija potvrditi rezultate prethodnih koje su ukazivale na to da konzumacija droga ima loš učinak na preproduktivno zdravlje muškaraca, odnosno da narušava kvalitetu sperme.  

No, harvardsko istraživanje rezultiralo je otkrićem da muškarci koji puše marihuanu imaju značajno veći broj spermija od onih koji ne puše. Pokazalo se i da ne postoji značajnija razlika u broju spermija u bivših i sadašnjih konzumenata marihuane. 

"Otkrili smo da muškarci koji konzumiraju ili su nekada u životu konzumirali marihuanu, imaju veći broj spermija od onih koji nikada nisu pušili", kaže autor studije dr. Jorge Chavarro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sistraživanja znanstvenici su analizirali 1.143 uzorka sperme i krvi od 662 muškaraca, iz baze Centra za preprodukciju Opće bolnice Massachusetts. Ispitanici su bili prosječne dobi 36 godina, bijelci, fakultetski obrazovani. 

Osim većeg broja spermija, pokazalo se i da su oni koji su prijavili konzumaciju marihuane imali veću razinu testosterona.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

"Može biti da su muškarci s višom razinom testosterona skloniji rizičnom ponašanju u koje spada i pušenje marihuane", objašnjava voditeljica studije Feiby Nassan.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba