OGLAS

nije samo trudnoća

Izostanak menstruacije: koji su mogući razlozi?

Image
Foto: Thinkstock

Može ukazivati na brojne zdravstvene probleme, stoga je važno regularno odlaziti na ginekološke preglede

25.7.2018. u 9:30/ Život i stil

Većinom se izostanak mjesečnice veže uz trudnoću, no to nije jedini razlog zbog kojeg vas mjesečnica može jedan mjesec "preskočiti". Često su zdravlje i stil života pravi uzroci, a mi vam donosimo neke od najučestalijih. 

1. Problemi sa štitnjačom 

Štitnjača je "utočište" hormona te, kada ispravno radi, pomaže u održavanju ravnoteže apetita, energije i razine stresa. Hipofiza u mozgu proizvodi hormone koji potiču rad štitnjače, a proizvode se uz hormone koji stimuliraju rad jajnika pa abnormalnosti s jednima mogu prouzročiti probleme drugima. 


Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

2. Endometrioza ili adenomioza 

Endometrioza je bolan poremećaj u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice (endometrij) raste izvan maternice. Može uzrokovati jake bolove, grčeve pa čak i neplodnost.

Adenomioza je stanje u u kojem endometrijsko tkivo urasta u mišićne stjenke maternice. Rijeđa je pojava od endometrioze te se najčešće pojavljuje kod žena u četrdesetima i pedesetima.

3. Stres

U situacijama kada se nalazite pod velikim stresom, tijelo proizvodi veću količinu hormona kortizola koji može reducirati ili otkazati stvaranje reproduktivnih hormona koji su potrebni za regularni menstrualni ciklus. Stres također može ometati normalan tijek ovulacije pa tako i uzrokovati izostanak mjesečnice.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)


4. Policistični jajnici 

Ciste na jajnicima česta su pojava te će čak večina žena imati barem jednu za vrijeme života. Najčešće su bezopasne te se same od sebe povuku, no čak će 10 posto žena između 15 i 44 godina patiti od sindroma policističnih jajnika - hormonalna neravnoteža koja može voditi razvoju većeg broja cisti na jajnicima. 

Žene koje pate od tog poremećaja imaju višak muških hormona zbog čega njihovi jajnici ne proizvode dovoljnu količinu ženskih te se na taj način otežava provođenje normalnog i regularnog menstrualnog ciklusa.

5. Miomi ili polipi na maternici

Miomi spadaju pod benigne tvorevine izgrađene od mišićnog tkiva u maternici. Česta su pojava te su rijetko benigni, no uzrokuju obilne mjesečnice te krvarenje između dviju mjesečnica. 

Polipi se nalaze na unutarnjem dijelu maternice te su također najčešće benigni, a kao i miomi uzrokuju nepravilnosti ciklusa. 


Upravo se čita

Image
sam pozvao policiju

Muškarac (84) brutalno tukao suprugu do smrti. Svemu prethodila svađa oko računa za veterinara

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​   

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba