nije samo trudnoća

Izostanak menstruacije: koji su mogući razlozi?

Image
Foto: Thinkstock

Može ukazivati na brojne zdravstvene probleme, stoga je važno regularno odlaziti na ginekološke preglede

25.7.2018. u 9:30/ Život i stil

Većinom se izostanak mjesečnice veže uz trudnoću, no to nije jedini razlog zbog kojeg vas mjesečnica može jedan mjesec "preskočiti". Često su zdravlje i stil života pravi uzroci, a mi vam donosimo neke od najučestalijih. 

1. Problemi sa štitnjačom 

Štitnjača je "utočište" hormona te, kada ispravno radi, pomaže u održavanju ravnoteže apetita, energije i razine stresa. Hipofiza u mozgu proizvodi hormone koji potiču rad štitnjače, a proizvode se uz hormone koji stimuliraju rad jajnika pa abnormalnosti s jednima mogu prouzročiti probleme drugima. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

2. Endometrioza ili adenomioza 

Endometrioza je bolan poremećaj u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice (endometrij) raste izvan maternice. Može uzrokovati jake bolove, grčeve pa čak i neplodnost.

Adenomioza je stanje u u kojem endometrijsko tkivo urasta u mišićne stjenke maternice. Rijeđa je pojava od endometrioze te se najčešće pojavljuje kod žena u četrdesetima i pedesetima.

3. Stres

U situacijama kada se nalazite pod velikim stresom, tijelo proizvodi veću količinu hormona kortizola koji može reducirati ili otkazati stvaranje reproduktivnih hormona koji su potrebni za regularni menstrualni ciklus. Stres također može ometati normalan tijek ovulacije pa tako i uzrokovati izostanak mjesečnice.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Policistični jajnici 

Ciste na jajnicima česta su pojava te će čak večina žena imati barem jednu za vrijeme života. Najčešće su bezopasne te se same od sebe povuku, no čak će 10 posto žena između 15 i 44 godina patiti od sindroma policističnih jajnika - hormonalna neravnoteža koja može voditi razvoju većeg broja cisti na jajnicima. 

Žene koje pate od tog poremećaja imaju višak muških hormona zbog čega njihovi jajnici ne proizvode dovoljnu količinu ženskih te se na taj način otežava provođenje normalnog i regularnog menstrualnog ciklusa.

5. Miomi ili polipi na maternici

Miomi spadaju pod benigne tvorevine izgrađene od mišićnog tkiva u maternici. Česta su pojava te su rijetko benigni, no uzrokuju obilne mjesečnice te krvarenje između dviju mjesečnica. 

Polipi se nalaze na unutarnjem dijelu maternice te su također najčešće benigni, a kao i miomi uzrokuju nepravilnosti ciklusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​   

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba