DOBRE VIJESTI

Izumire koronavirus koji je usmrtio 40 ljudi

Image
Foto: PHOTOS/ILUSTRACIJA

Virus MERS napada respiratorni sustav uzrokujući kašalj, groznicu i upalu pluća. Krajem prošle godine proširio se na Europu i Afriku s Bliskog istoka, s kojim su preko putovanja bili povezani i svi dosadašnji evidentirani slučajevi.

5.7.2013. u 8:15/ RTL/Hina

Zaraza novim koronavirusom, MERS-om, koji je u posljednih nekoliko mjeseci prouročio 40 smrtnih slučajeva osoba povezanih s Bliskim istokom, nije dosegla pandemijske razmjere i postoji mogućnost izumiranja tog virusa, procjene su istraživača s pariškog Instituta Pasteur, objavljene u medicinskom časopisu The Lancet.

Francuski znanstvenici navode nisku vjerojatnost da zaraza bliskoistočnim respiratornim simptomatičnim koronavirusom (MERS) poprimi razmjere poput one izazvane SARS-om, koji je umalo izazvao pandemiju početkom novog tisućljeća.

Virus MERS napada respiratorni sustav uzrokujući kašalj, groznicu i upalu pluća. Krajem prošle godine proširio se na Europu i Afriku s Bliskog istoka, s kojim su preko putovanja bili povezani i svi dosadašnji evidentirani slučajevi (Francuska, Njemačka, Italija, Tunis i Velika Britanija).

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, MERS je dosad prouzročio 40 smrtnih ishoda od ukupno 77 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba