ISTRAŽILI SMO

Je li gluten doista štetan sastojak ili samo novi trend prehrambene industrije?

16.5.2016. u 22:43/ Mojmira Pastorčić

Gluten mnogima uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe. 90.000 ljudi u Hrvatskoj boluje od celijakije i gluten mora izbjegavati. No mnogi to čine jer vjeruju da je bezglutenska prehrana za njih zdravija

I kuhinja Dalmatinske zagore može biti bezglutenska. Tako od djetinjstva jede Renata Topić

"Ja sam se navikla, pa mi nije problematično, ali ljudima koji se tek susreću s celijakijom bude problematično", kaže Renata. 

Glutena, proteina iz pšenice, raži i ječma ima baš svuda, ne samo u žitaricama. 

Renata jede što skuha sama kao i njezina kćer koja ima celijakiju. A budući da je vlasnica restorana, bezglutenska jela Dalmatinske zagore nudi i gostima. Samo se na jednu stvar nije uspjela naviknuti. Kruh bez glutena je, kaže, grozan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja volim izbjegavati kruh, kod mene je sendvič - pršut, sir pa opet pršut", kaže Renata. 

Problem je s celijakijom što mnogi nemaju pojma da je imaju. 

Upravo se čita

Image
ODLIČNO SURAĐUJU

Jedan od najvećih o Đokoviću i Ivaniševiću: 'Zemlje su im bile u ratu, pogledajte ih'

"Više od 90 posto oboljelih, znači više 40.000 u Hrvatskoj, ne zna da ima opasnu bolest koja je okidač za brojne druge", rekla je Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju.

A jednom kad ju dijagnosticiraju moraju posve promijeniti prehranu. Što nije jeftino. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu biti od 5 do 20 puta skuplji od običnog. Tjestenina 20 dag košta oko 25 kuna, kruh 200 grama ispod 20 kuna gotovo da ne može biti. Djeca traže od roditelja keksić, a keksić košta 25 kuna", dodaje Lah. 

Slastice i kolače možete proizvoditi sami, naravno s bezglutenskim brašnom. Palačinke bez glutena su skuplje jer brašno ne košta 5 nego 25 kuna. I često pucaju. Teže ih je speći, malo su skuplje, ali inače nema nikakve razlike.

Fino je, a sve više ljudi vjeruje i zdravo. Hranu bez glutena promoviraju i Novak Đoković i Gwyneth Paltrow pa je takva prehrana postala hit. 

"Ukoliko ne unosimo gluten u organizam, mi svejedno možemo imati uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Međutim, treba razlikovati celijakiju, alergiju na gluten i intoleranciju koja je najblaži oblik", objasnila je nutricionistica Diana Gluhak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da glutena ima svuda, ali ne može se reći da je svima štetan.

"Ja osobno smanjujem unos glutena i pokušavam ga smanjiti jer sam osjetila da mi smeta, ali to kod većine ljudi može i ne mora biti slučaj", dodala je. 

Ne jedenjem glutena ništa se ne gubi. Ali mnogi tvrde da se dobiva - bolji osjećaj u organizmu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba