Uvjerite se sami

Je li vježbanje na prazan želudac tajna brzog mršavljenja?

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Većina ljudi misli da je za kvalitetan trening potrebno mnogo hrane, ali imamo drugačije rješnje

8.8.2018. u 10:17/ Život i stil

Već godinama vlada isto mišljenje da je za kvalitetno odrađen trening potrebno unijeti dovoljno ugljikohidrata. Međutim, sada je ta 'navika' dovedena u pitanje. Istina je da ugljikohidrati poboljašavaju izvedbu vježbi poput trčanja i skakanja, ali spriječavaju tijelo od korištenja masnih naslaga. 

Ako želite smršaviti, vježbanje na 'prazan' želudac je možda bolja ideja. 

Tijekom dana vaše tijelo nekoliko puta ulazi u fazu gladovanja ili sitosti. Siti smo otprilike 4 do 6 sati nakon obroka, a za to vrijeme tijelo otpušta inzulin, a probavni sustav upija probavlja hranu i organizam 'upija' nutrijente. 

Otprilike 6 sati nakon obroka tijelo ulazi u 'izgladnjelo stanje'. Otpušta se glukagon kako bi se stabilizirao šećer u krvi, a organizam počinje rastvarati masti na masne kiseline. 

(FOTO: Thinkstock)

Riječima laika- počinjemo trošiti masne naslage kao izvor energije. Čim unesemo hranu, proces trošenja masnih naslaga se prekida

Istraživanja su dokazala da se tijelo oslanja više na masnoće, a manje na ugljikohidrate kao 'gorivo' za vrijeme vježbanja kada vježbamo na prazan želudac. Rezultati najčešće pokazuju da ta praksa sagorijeva 20 do 30 posto više masti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ne smijete tijelo napraviti šok, već prijelaz mora biti lagan i blag. Trening bez hrane na početku će biti puno teži za odraditi, a preporučaju se lagane aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja ili joggiranja. 

Kada vam se tijelo navikne, primijetit ćete veliku razliku u brzini kojom gubite kilažu. Međutim, za teže vježbe koje uključuju i dizanje teških predmeta, ipak, je potrebno unijeti ugljikohidrate prije vježbanja. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba